Een badkamer moet voldoen aan tientallen eisen. Zo moet er een warme, gezellige sfeer in de badkamer heersen, moet de verlichting fel genoeg zijn om alles goed te kunnen zien, moet de badkamer netjes en overzichtelijk zijn, moet hij mooi schoon zijn enzovoorts. Wat veel mensen echter vergeten, is dat een badkamer ook energiezuinig kan zijn. En daarmee kun je leuk besparen op de energierekening!

Kleine tips met groot effect

Een aantal kleine veranderingen in een badkamer kan al leiden tot een energiezuinige badkamer. Wat dacht je van het neerleggen van grote badmatten en wc-matjes? Je denkt er niet zo gauw aan, maar matten op de vloeren absorberen de kou van de tegels en dragen op die manier bij aan het warm houden van de ruimte. Ook kunnen tochtstrips langs ramen en deuren helpen om warmte binnen te houden. Zo kun je de badkamer verwarmen en toch geld besparen. Als je dan ook nog oplet dat je zuinig bent met zeep en toiletpapier, kun je in totaal best wat geld besparen zonder grote ingrepen te hoeven doen. Maar hoewel deze kleine tips al helpen op kleine schaal te besparen, zijn er wat grotere veranderingen nodig om grote besparingen te kunnen doen.

De energiezuinige douche

Zoals de meeste mensen wel weten, verschilt energiezuinigheid per douche-installatie. Vooral de douchekop biedt een gemakkelijke manier van besparen. Dit hoeft niet perse te betekenen dat je een douchekop aanschaft waar nauwelijks water uitkomt: ook een regendouche is een goede optie. Daarnaast zijn er douchekoppen waarbij het water onder druk uit de kop wordt gespoten, waardoor je onder een flinke straal staat terwijl er relatief weinig water wordt gebruikt.

Het toilet energiezuinig maken

De energiezuinige badkamer kan alleen worden bereikt wanneer het toilet weinig energie gebruikt. De energiezuinigheid van een toilet wordt bepaalt door de achterliggende installatie. Er zijn diverse toilet-installaties die energie besparen door minder water per doorspoelbeurt te gebruiken. Het is ook altijd een goed idee om twee doorspoelknoppen te hebben: een voor de grote boodschap en een voor de kleine. Een energiezuinige badkamer bevat alleen water-installaties die gericht zijn op het voorkomen van waterverspilling.

energiezuinig wastafel

Het badkamermeubel in de energiezuinige badkamer

Het badkamermeubel gebruikt op twee manieren energie. Enerzijds wordt water gebruikt in de spoelbak. Hierbij is de enige bruikbare tip: zet de kraan niet onnodig aan. De tweede manier van energiegebruik van het badkamermeubel, zit in de verlichting. Het badkamermeubel is namelijk voorzien van sterke verlichting, zodat mensen goed kunnen zien waar ze mee bezig zijn. Op de verlichting van een badkamermeubel zijn grote besparingen te maken, door LED-verlichting te installeren.

De verwarming van de badkamer

Het is in de winter absoluut aan te raden de badkamer te verwarmen. Dat is niet alleen voor het eigen comfort, maar ook om te voorkomen dat buizen en installaties beschadigd raken door de kou. Zelfs een energiezuinige badkamer moet dus worden verwarmd. Als minimum wordt door loodgieters een temperatuur van 17 graden aanbevolen. De badkamer verwarmen boven deze temperatuur is niet nodig voor de installaties en het is ook beter voor je eigen gezondheid om de temperatuur in de badkamer niet hoger te houden.

Energiebesparing door isolatie en materiaalkeuze

Een badkamer is niet eenvoudig te isoleren wanneer hij eenmaal is geïnstalleerd. Echter, bij de aanleg van een energiezuinige badkamer kan eenvoudig isolatie worden toegepast. Ook kun je veel geld besparen bij het kiezen van de juiste materialen. Zo zijn tegels van nature koud, terwijl er tegenwoordig ook mooie houten ’tegels’ bestaan die goed bestand zijn tegen vocht. Is er luchtafvoer, installeer dan een afzuigingsinstallatie die alleen de lucht ververst wanneer de afzuiging aan staat. Zo voorkom je dat de badkamer een rechtstreekse verbinding heeft met de buitenlucht en daardoor warmte verliest. De badkamer verwarmen kost op deze manier aanzienlijk minder geld.