In dit artikel wordt het belang van badkamer ventilatie behandeld. Ook wordt aandacht besteed aan verschillende types badkamer ventilatoren. Ten slotte leest u meer over een badkamer ventilator aansluiten.

Waarom badkamer ventilatie?

Tijdens het douchen of baden komt er veel vocht vrij. Een goede badkamer ventilatie is belangrijk om dit vocht weer af te voeren. Wordt het vocht niet of niet goed afgevoerd, dan kan dit veel ongemak opleveren. Denk aan vreemde luchtjes, condens op uw spiegels en een onfris toilet. Door gladheid kan uw douche ook onveilig voor u worden. Een vochtige badkamer is daarnaast ook de ideale plek voor schimmel (die vaak zichtbaar wordt als zwarte plekken op muren en plafonds). Daarmee is een bedompte badkamer niet zo bevorderlijk voor uw gezondheid. Bovendien kan het vocht de meubels in uw badkamer en het schilderwerk aantasten. Ook verroeste radiators zijn een aanwijzing voor een te vochtige badkamer. Een goede badkamer ventilator voert vocht af en brengt frisse lucht in de badkamer.
Een goede badkamer ventilatie zorgt echter niet alleen voor een veiligere, frissere en gezondere badkamer, het is op termijn ook beter voor uw portemonnee wanneer de ventilatie van uw badkamer op orde is. Het verwarmen van droge lucht kost namelijk veel minder energie dan het verwarmen van vochtige lucht.

vochtplekken badkamer

Welk type badkamer ventilatie?

Bij natuurlijke ventilatie ventileert u de badkamer door middel van roosters in de muur of in het raam of via toe- en afvoerkanalen. Bij mechanische ventilatie wordt met behulp van een elektronisch afzuigsysteem voortdurend vuile lucht afgevoerd uit het huis. Een standaard badkamerventilator kunt u alleen maar aan en uit zetten (vaak tegelijk met de lichtschakelaar, eventueel kunt u er met behulp van een fasedraad voor zorgen dat de ventilator nog een tijdje doorloopt nadat u het licht hebt uitgedaan. Zo hoeft u niet per se het licht aan te laten als u nog wat langer wilt ventileren, en bespaart u energie). Geavanceerdere ventilators hebben diverse standen en een timer, waarmee u kunt instellen hoe lang er moet worden geventileerd. Nog luxere ventilators hebben een vochtsensor (hygrostaat). Dit type ventilator gaat automatisch aan wanneer het vochtgehalte hoger is dan een bepaalde waarde die vooraf is ingesteld. De kosten voor badkamer ventilatie hangen sterk af van het type ventilator dat u wenst en deze kosten variëren dan ook van een paar tientjes tot meer dan 1000 euro.

badkamer ventilator aansluiten

Badkamer ventilator aansluiten

De badkamer ventilator aansluiten kunt u natuurlijk laten doen, maar u kunt de aansluiting van de badkamer ventilatie ook zelf regelen. Gaat u de ventilator zelf aansluiten, houd er dan rekening mee dat u het goede soort buitenrooster aanbrengt. Let er ook goed op dat u de luchttoevoer goed regelt (door bijvoorbeeld onder in de deur van de badkamer een luchtrooster aan te brengen). Dit om te voorkomen dat de lucht niet kan circuleren. Houd bovendien goed in de gaten dat u de juiste lengte aanhoudt voor de afvoerbuis.