Een elektrische kraan in de badkamer

Handen wassen zonder de kraan open te draaien? Makkelijk water besparen zonder er bij na te denken? Het kan allemaal met een elektrische kraan die is uitgerust met een detector. Deze kranen zijn zeer gebruiksvriendelijk maar vooral erg hygiënisch en weten dan ook steeds vaker hun plek te vinden in het toilet en de badkamer. Ook voor gebruik in bedrijven, de horeca en de zorgsector is een kraan met sensor ideaal. Tegenwoordig is de keuze aan automatische kranen erg ruim en er is voor ieder budget wel een passende elektrische kraan te vinden.

automatische kraan

Hansgrohe Metris 3110000 à €495,-

Werking elektrische kraan

Een automatische kraan is een kraan met ingebouwde elektronica en is uitgerust met een infrarood sensor. Deze sensor detecteert een hand onder de kraan en laat daardoor het water stromen. De elektrische kraan gaat na gebruik vanzelf weer uit. Hierdoor wordt er alleen water gebruikt als het echt nodig is en daardoor is er nauwelijks verspilling van water. Omdat er bij een kraan met sensor geen handmatige bediening nodig is, is de automatische kraan erg hygiënisch in gebruik en ook makkelijk in het onderhoud, want de kraan blijft vaker vrij van zeep en druipwater.

Temperatuur regelen van automatische kranen

De automatische kraan kan zijn uitgevoerd voor alleen koud water of met een warmteregelaar. De temperatuur van het water kan dan doormiddel van een hendel of draaiknop worden ingesteld, of de temperatuur is van te voren in geprogrammeerd.

Nadelen automatische kraan

De aanschaf van een kraan met sensor ligt wel wat hoger dan een gewone kraan. De gemiddelde prijs met montagemiddelen ligt rond de 350-500 euro, maar daar staan gemak, hygiëne en een flinke kostenbesparing tegenover. Daarnaast werkt een elektronisch kraan op batterijen of hij wordt aangesloten op netstroom. Hier moet rekening mee worden gehouden bij de montage en het onderhoud.

Aansluiting elektrische kraan

De elektronische kranen werken op een batterijen of ze worden aangesloten op netstroom. Bij de kranen met batterij voeding zitten de batterijen in het kraanhuis of in een apart, veilig en waterdicht kastje. Afhankelijk van de levensduur van de batterijen en het gebruik kunnen ze 1 tot 3 jaar mee gaan. Bij de netstroom variant wordt de kraan aangesloten op elektriciteitsnet met een aparte aansluit set. Let bij het kiezen van een kraan met sensor dan ook goed op de benodigde extra onderdelen voor de aansluiting, deze kunnen per kraan en merk verschillend zijn.

kraan met sensor

Axor Starck 1217400 à €749,-

Aanbod aan elektronische kranen

Elektrische kranen voor bad en douche zijn verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. De prijsvariatie zit in het verschil in design, materiaalgebruik en toegepaste technologie. Zo heb je al tussen 165 en 350 euro een prima automatische kraan met sensor die werkt op batterijen van bijvoorbeeld Grohe, Hansa, Hansgrohe of Schell. Houd je van wat meer luxe of design, dan zijn er ook wat duurdere automatische kranen met uitloop aan de wand, zoals van de merken Hansa of axor. Ook voor douche en bad is de keuze ruim, zo heeft Grohe voor rond de 500 euro al een goede wandthermostaat. Het toilet is natuurlijk dé geschikte plek om een elektronische kraan te plaatsen vanwege het hygiënische gebruik. Ook bestaat er geen kans meer dat vergeten wordt de kraan dicht te doen, dus ook ideaal voor gezinnen met kinderen. Er is een ruime keuze aan fonteinkranen, met batterij of netadapter, bijvoorbeeld van hansa.

Kortom, een keuze voor een kraan met sensor is kiezen voor gemak, hygiëne en kostenbesparing.