Waterbesparende douchekop

besparende douchekop

Besparende douchekop, volumestroomklasse A

Het gebruik van een waterbesparende douche is een van de eenvoudigste manieren om op water, gas en elektra te besparen. De investering is gering, de besparende douchekop is eenvoudig zelf aan te brengen en de besparing is vooral op water en in mindere mate op gas en elektra, relatief groot. Dit komt omdat bijna 40% van het watergebruik opgaat aan douchen. Bij een douchebeurt van 8 minuten kan de besparing met een goede waterbesparende douchekop al gauw 10 eurocent zijn ten opzichte van een standaard douchekop. Door de ontwikkeling van nieuwe technieken is een waterbesparende douche ook nog eens uiterst comfortabel geworden. Zo comfortabel dat men al snel geneigd is langer onder de douche te staan, waardoor het besparende effect van de waterbesparende douche weer teniet gedaan kan worden!

Hoe werkt een besparende douchekop

Bij een besparende douchekop wordt er door middel van een speciale techniek lucht toegevoegd aan het water. De doorvoer van het aantal liter water per minuut wordt daardoor verkleind terwijl de kracht waarmee het water de douchekop verlaat, het zelfde blijft. De fabrikant geeft middels de volumestroomklasse aan hoeveel liter water de besparende douchekop per minuut verbruikt.

Volumedoorstroomklasse douchekoppen

besparende douche

Besparende douche Volumestroomklasse Z

Er bestaan 6 verschillende volumedoorstroomklassen: A, B, C, D, S en Z, waarvan Z, A en S het zuinigst zijn. Een ezelsbruggetje: A = Aardig zuinig, S = Standaard en Z = Zuinig.
– Klasse Z is de zuinigste besparende douchekop, hij heeft een doorstroom van 4,2 – 6,9 liter water per minuut.
– Klasse A is ook geschikt voor een waterbesparende douche, hij heeft een doorstroom van 6,9 – 8,7 liter water per minuut.
– Klasse S heeft een doorstroom van 8,7 – 11,5 liter water per minuut.
De klassen B, C en D verbruiken het meeste water:
– Klasse B verbruikt tussen de 11,5 en 14,4 liter water per minuut.
– Klasse C verbruikt 14,4 tot 17,3 liter water per minuut.
– Klasse D ten slotte, verbruikt tussen de 17,3 en 21,9 liter water per minuut.

Waterbesparende regendouche

waterbesparende regendouche

Waterbesparende regendouche volumestroomklasse A

De regendouche staat bij steeds meer mensen op het wensenlijstje vanwege het hoge douchecomfort. Omdat de douchekop van een regendouche een stuk groter is dan een gewone douchekop, verbruikt hij ook meer water. Maar tegenwoordig zijn er ook uitstekende waterbesparende regendouche koppen te koop die net zo veel verbruiken als een gewone douchekop in klasse C. Een waterbesparende regendouche heeft naast de waterbesparing ook nog andere voordelen ten opzichte van een gewone regendouche. Een gewone regendouche heeft al snel een verbruik van 25 liter per minuut, iets waar veel warmwaterinstallaties niet op berekend zijn en er moeten dan ook vaak een speciale ketel of leidingen met een grotere diameter worden aangelegd. Dit zal bij een waterbesparende douchekop niet nodig zijn en omdat er geen extreme waterdoorvoer is, hebt u ook geen speciale afvoer nodig, wat soms wel moet bij een normale regendouche. Wist u trouwens dat het luxueuze effect van een regendouche het meest optimaal is wanneer deze minstens 20 cm boven uw hoofd bevestigd is?

Andere manieren om energie te besparen in de badkamer

Naast de aanschaf van een waterbesparende douche is ook een warmtewisselaar voor de douchepijp, douchebak of rookgas van de cv-installatie te overwegen.