De badkamer is ongetwijfeld een onmisbare ruimte in elke woning die comfort wil bieden. Niet alleen op functioneel, maar ook op stijlvlak heeft een goed ingerichte badkamer heel wat te bieden, en het zeker en vast de inspanning waard om daar aandacht aan te besteden.

Niettemin is het in bepaalde gevallen nog veel belangrijker om een goede inrichting te verzorgen – bijvoorbeeld als de badkamer gebruikt wordt door minder validen. Of het nu gaat om een rolstoelgebruiker of een oudere dame die niet zo goed meer te been is, bepaalde voorzieningen en maatregelen mogen niet ontbreken bij de inrichting van een dergelijke badkamer. Het onderstaande overzicht biedt daar dan ook wat meer informatie over!

De badkamer aanpassen voor minder validen

Een verminderde mobiliteit is een probleem waar tegenwoordig heel wat mensen mee kampen, en in veel gevallen is het dan ook belangrijk om de juiste voorzieningen te gebruiken. Zeker bij de inrichting van een woning is het de moeite waard, aangezien de persoon in kwestie op die manier een grote mate van zelfstandigheid kan behouden.

Welke voorzieningen zijn nu perfect geschikt als badkamer aanpassingen voor mindervaliden? Het volgende overzicht geeft enkele voorbeelden!

1. Een toilet met extra ondersteuning

Naar het toilet gaan is voor de meesten onder ons vanzelfsprekend, maar voor mindervaliden of ouderen is het een hele uitdaging. Gelukkig bestaan er manieren om dit eenvoudiger te maken, bijvoorbeeld door middel van een ondersteuningsbalk aan de muur. Op die manier kan de persoon zichzelf rechthouden tijdens het gaan zitten, wat het risico op een ongeluk drastisch verlaagt.

2. Een anti-slip vloer of mat

Een van de beste badkamer aanpassingen voor ouderen is een anti-slip vloer of mat. Een verminderde mobiliteit maakt slippen nog een groter risico, en een speciale vloer of mat kan daarbij helpen. Op die manier vormt zelfs een natte badkamervloer geen bedreiging!

3. Een sta-op stoel

Een andere goede manier om het beste te maken van een badkamerverbouwing voor mindervaliden is door gebruik te maken van een speciale sta-op stoel. Een dergelijke stoel is stevig maar toch licht, en geeft de persoon in kwestie de mogelijkheid om op zijn of haar gemak neer te zitten, bijvoorbeeld in bad of de douche. Daardoor is het risico op vallen veel kleiner en dat beïnvloedt het wooncomfort natuurlijk positief.

Het belang van badkamer aanpassingen voor senioren

Het spreekt voor zich dat de juiste aanpassingen voor de badkamer voor mindervaliden van belang is om een gevoel van veiligheid en comfort te creëren. Ook voor ouderen is dit echter essentieel, juist omdat deze vaak ook kampen met een verminderde mobiliteit.

Bij de badkamerverbouwing voor senioren of het integeren van badkamer aanpassingen voor mindervaliden, is het belangrijk dat er maatwerk wordt geleverd. Enkel op die manier zullen de voorzieningen effectief bijdragen aan de veiligheid van de badkamer.

Precies de juiste vloer is van belang om de ruimte zowel veiliger als stijlvol te maken. Afhankelijk van de grootte van het toilet en de persoonlijke wensen van de mindervalide of oudere zal een ander soort ondersteuning bij het toilet gekozen moeten worden. Maatwerk is van essentieel belang in deze gevallen bij de badkamerverbouwing voor ouderen. Beroep doen op een professional is dan ook van groot belang om meer comfort, veiligheid en een aangename thuisomgeving te creëren voor zij die daar extra veel nood aan hebben!