Een sauna kopen voor thuis is iets waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen. Wat een enorme luxe als je in je eigen huis van een wellnessplekje kunt genieten. Maar wist je ook dat het helemaal niet bij dromen hoeft te blijven? Een sauna kan namelijk in nagenoeg elke ruimte worden geplaatst. Hoewel het natuurlijk wel het prettigst is als deze ruimte goed geventileerd kan worden en als deze in de nabijheid van een douche is. De meeste mensen geven dan ook de voorkeur aan de badkamer. Met een beetje passen en meten is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Is het dus echt jouw droom om een eigen sauna in huis te mogen hebben? Lees dan snel verder en ontdek waar je allemaal aan moet denken. 

Voldoende ruimte 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er voldoende ruimte in de badkamer aanwezig is. Soms kun je deze ruimte ook creëren door simpelweg andere dingen op te geven. Heb je nu bijvoorbeeld nog zowel een bad als een douche? Dan zou je kunnen overwegen om het bad op te geven en zo ruimte te maken voor de sauna. 

Schroom je ook zeker niet om advies in te winnen over de verschillende soorten sauna’s. Sauna’s kunnen geheel op maat worden gemaakt. Hierdoor passen ze niet alleen perfect bij de persoonlijke wensen en eisen, maar kunnen ze ook op de beschikbare ruimte worden afgestemd. Zo weet je altijd zeker dat deze perfect past. 

Als het echt niet mogelijk is om de sauna in de badkamer te plaatsen, dan zou je ook nog kunnen overwegen om de badkamer te vergroten of in een andere ruimte te plaatsen. Het is zelfs mogelijk om hem in de tuin te plaatsen. In combinatie met een buitendouche en een verkleedruimte creëer je zo eenvoudig jouw eigen wellnessruimte in de tuin. 

Bestand tegen vocht 

Houd er rekening mee dat de badkamer een vochtige ruimte is. Soms zien we zelfs dat de vloeren erg vochtig kunnen worden. Dan wil je er wel zeker van zijn dat de sauna waterbestendig is. Sommige materialen zijn hier namelijk minder geschikt voor. Als je kiest voor een houten sauna in de badkamer, dan wil je niet dat de planken telkens in directe aanraking komen met vocht. Dit kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit en de levensduur van de sauna. Daarom is het beter om voor een sauna te kiezen die bestand is tegen vocht. Dit zijn standaard sauna’s, maar beschikken over een extra isolerende frame. 

Wil je toch een standaard sauna gebruiken? Dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om deze op een verhoging te plaatsen, zodat de panelen niet direct in aanraking komen met het vocht op de vloer. Hierdoor kan dit niet ongewenst in de planken trekken en blijven deze mooier.