Met een vrijstaand ligbad geeft u extra allure aan uw badkamer. Misschien schiet er bij de woorden ‘vrijstaande baden’ een beeld door uw hoofd van een grote wastobbe waar u met opgetrokken knieën in moet zitten, maar dat beeld is lang achterhaald. Er zijn vele modellen ligbaden verkrijgbaar die werkelijk een verrijking zijn voor uw badkamer.

Vrijheid in uw badkamer

Er zijn flink wat verschillende modellen te verkrijgen. Wat voor stijl uw badkamer ook heeft, u kunt er zeker van zijn dat er een vrijstaand ligbad is dat hier bij past. Het meest klassieke model is natuurlijk het gietijzeren bad op fraai gevormde pootjes. Neem een willekeurige Hollywood-film die zich ergens in het verleden afspeelt, en er staat in een badkamer een van deze vrijstaande ligbaden. Deze modellen worden tegenwoordig wel een stuk moderner afgewerkt. De basis van dit vrijstaand ligbad is nog steeds van gietijzer, maar daar zit een strak geëmailleerde laag overheen om het in bad gaan zo comfortabel mogelijk te maken.

vrijstaand bad landelijke stijl

Verschillende materialen voor vrijstaande ligbaden

De afgelopen jaren hebben ontwerpers van sanitair hun creativiteit uitgeleefd op vrijstaande baden, en daar wordt allang niet meer alleen maar gietijzer voor gebruikt. U kunt een behoorlijk aanbod designbaden vinden, die over het algemeen van acryl of composiet gemaakt zijn. Acryl is een kunststof materiaal waar relatief eenvoudig vele verschillende vormen mee te scheppen zijn. Extra pluspunt daarbij is dat een vrijstaand ligbad van acryl zeer glad is, waardoor dit soort baden makkelijk schoon te houden zijn. Bij een bad van composiet zijn minuscule zandkorrels en granietkorrels samengevoegd met behulp van speciale polyesterhars. Hierdoor ontstaat er een hard materiaal, dat met een mal eveneens naar wens te vormen is.

vrijstaande ligbaden

Een design vrijstaand ligbad voor uw badkamer

Vrijstaande baden zijn in meerdere vormen en stijlen terug te vinden. Het klassieke model is nog steeds populair, maar de vrijheid die acryl en composiet bieden aan ontwerpers werpt zijn vruchten af. De vorm van een half ei blijft in trek bij ontwerpers, maar er zijn ook hoekiger modellen die aan uw badkamer een injectie strak design kunnen geven. De vormen die we bij standaard ligbaden tegenkomen vinden we ook wel terug bij vrijstaande baden. Maar over het algemeen gebruiken de ontwerpers de vrijheid die ze krijgen bij een bad dat niet aan de muur vastzit volop. In plaats van een model te moeten ontwikkelen dat aan een of twee kanten begrensd is, hebben ze hier onbegrensde mogelijkheden.

vrijstaand ligbad

Waar u aan moet denken bij een vrijstaand ligbad

Zo’n vrijstaand ligbad is een mooie toevoeging aan uw badkamer, maar er zijn wel wat dingen waar u aan moet denken voor u ertoe besluit er een neer te zetten. Om te beginnen bent u met zo’n vrijstaand bad meer ruimte kwijt. Natuurlijk kunt u het bad ook vlak bij de muur zetten, maar een vrijstaand ligbad staat het mooist als het de ruimte heeft. Ook heeft het aanleggen van de leidingen bij een vrijstaand bad nog wel wat voeten in de aarde. Het is dan ook het beste om u bij een dergelijk bad vooraf goed te laten informeren en een professional in te schakelen om het bad te laten monteren. Maar als u dan zo’n vrijstaand bad heeft staan, dan heeft u ook wel echt iets bijzonders in huis!