Veel mensen vinden duurzaamheid belangrijk. Dit is logisch gezien de grote bergen afval die de mens produceert en de wereldwijde stijging van temperaturen. Gelukkig kan ook jij gemakkelijk je steentje bijdragen. Bijvoorbeeld op een plek waar je dagelijks komt: de badkamer. Duurzaamheid is dan ook zeker een badkamertrend waar we niet langer omheen kunnen. Daarom staat duurzaamheid in de badkamer op deze pagina centraal.

Milieuvriendelijke sanitairproducten

Op verschillende manieren kan jij duurzaam bezig zijn in de badkamer. Een van deze manieren is het gebruik van milieuvriendelijke sanitairproducten. Hierbij kan je denken aan:

  • Zeep: Voor de productie van zeep worden veel fossiele grondstoffen gebruikt. Tenzij je zeep koopt die gemaakt is van natuurlijke producten. Goed voor het milieu dus!
  • Natuurlijke tampons: Ook tampons en menstruatie cups zijn verkrijgbaar van natuurlijke materialen. Wist jij al dat je tegenwoordig zelfs wasbare tampons van katoen kunt kopen?
  • Wasbare luiers: Iedereen met een baby weet dat dagelijks een berg met luiers verbruikt wordt. De gangbare luiers gooi je na een enkele keer weg, maar gelukkig heb je tegenwoordig ook wasbare luiers die zeer gebruiksvriendelijk zijn.
duurzaamheid badkamer

Duurzaam verbouwen

In de badkamer kan je echter op nog veel meer manieren duurzaam bezig zijn. De gemakkelijkste? Duurzaam verbouwen. Door je badkamer duurzaam te verbouwen kan je op een eenvoudige en slimme manier veel energie besparen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen van de slimste trucs:

  • Tip 1: waterbesparende douchekop: Vervang je douchekop door een waterbesparende douchekop. Je merkt er vaak niks van, terwijl je zo wel veel warm water kunt besparen.
  • Tip 2: beperkt verwarmen: Vaak ben je maar weinig tijd in de badkamer. Het is dan ook niet nodig om de verwarming hier de hele dag aan te hebben. Het is slim om te kiezen voor infraroodpanelen: hiermee spaar je energie terwijl het wel lekker warm is als je gebruik maakt van de badkamer.
  • Tip 3: isolerende beglazing: Deze tip geldt eigenlijk voor je hele huis: vervang de ramen van je badkamer door HR++ glas of triple glas. Zo blijft de warmte goed binnen je huis.
  • Tip 4: ventileer: Tot slot is het slim om je badkamer goed te ventileren. Kenmerkend voor een badkamer is dat er veel vocht en waterdamp is. Ventileer je goed dan ontstaat er geen schimmel en gaat je badkamer langer mee.

Duurzaam gedrag

Duurzaamheid in de badkamer heeft natuurlijk niet alleen te maken met de producten en materialen die je gebruikt in je badkamer. Het gaat er ook om hoe je deze producten gebruikt. Bij duurzaam gedrag gebruik je niet meer dan noodzakelijk. Dit betekent in de praktijk dat je maximaal vijf minuten doucht en niet te veel shampoo of douchegel gebruikt. Op het gebied van duurzaamheid geldt immers: alle kleine beetjes helpen.