Op een vrije dag of avond is een bezoek aan de sauna voor veel mensen een heus genot. Je komt helemaal tot jezelf in die warme saunacabine. De stress druppelt met het zweet je lichaam uit. Een bezoek aan de sauna stimuleert de bloedsomloop en geeft je immuunsysteem een boost. Kortom, de sauna is gezond. Hoe fijn zou het wel niet zijn om thuis van zo’n hartverwarmende sauna te kunnen genieten?

Is een sauna nu wel of niet gezond?

De ene persoon is dol op een bezoek aan de sauna. Een ander kan absoluut niet tegen de hitte. Onderzoek heeft aangetoond dat de warmte in de sauna een gunstig effect heeft op de bloedsomloop, het helpt om afvalstoffen af te voeren, het reinigt de huid en zo zijn er nog enkele andere gezondheidsvoordelen. Met sommige kwalen en ziektebeelden gaat een sauna echter niet zo goed samen. Voor iemand met hartproblemen bijvoorbeeld is het verstandig om eerst de behandelend arts te raadplegen voordat diegene zich aan een saunabezoek waagt. Wanneer je antibiotica slikt, kun je beter even wachten tot je kuur voorbij is voordat je de sauna ingaat.

Wat is het voordeel van een sauna in huis?

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je jouw eigen sauna kunt ‘bezoeken’ wanneer je maar wilt. Op koude winterdagen, zwoele zomeravonden of na een intensieve workout op de sportschool. Je stapt niet in de auto, maar draait eventjes de kachel aan en een poosje later stap je zo in je eigen huis de warme sauna in. Ook hoef je niet bang te zijn om vreemden (of juist bekenden) in hun adamskostuum tegen te komen. En na de sauna kun je lekker op je eigen bank zitten met een boekje of voor de TV. Of in je eigen bed even een dutje doen.

Wat kost zo’n thuissauna?

Een traditionele sauna kan onder de duizend euro, inclusief montagekosten, geplaatst worden. Wil je liever een infraroodcabine, een grotere sauna of een stoombad? Dan betaal je enkele duizenden euro’s, afhankelijk van jouw specifieke wensen. Bij Fonteyn krijg je een indruk van de verschillende typen sauna’s en wat ze ongeveer kosten. En de energiekosten van een sauna? Die liggen rond de een à anderhalve euro per uur wanneer je een elektrische kachel in een kleine standaard sauna hebt. Als de sauna groter is, kunnen de energiekosten van een sauna hoger uitvallen. Met een sauna in huis bespaar je het geld dat je normaliter aan saunabezoekers zou uitgeven. Niet alleen het entreegeld, maar ook de koffie en het diner zijn thuis een stuk voordeliger. En regelmatig even uitzweten in de sauna is gezond. Die winst is niet in geld uit te drukken.

Waar plaats ik een sauna in huis?

In principe kun je een sauna overal plaatsen waar jij dat zelf wilt. Veel mensen kiezen voor de badkamer. Daar is ook al een douche aanwezig, waar je daarna zo onder kunt springen. Bovendien heeft een badkamer al een zogeheten ‘natte stroomgroep’, een stroomgroep die tegen hitte, water en stoom kan. Het is verstandig om de sauna op zo’n groep aan te sluiten om kortsluiting te voorkomen. Maar als jij de sauna liever in de tuin, in de kelder of juist op de oude kamer van je zoon of dochter wilt hebben, is dat ook allemaal mogelijk. Bij Fonteyn kun je bekijken welke sauna het beste bij jou past. En als je bijzondere wensen hebt, kun je natuurlijk een sauna op maat laten maken.