Wanneer je de badkamer wil verwarmen met een radiator is het belangrijk de nodige aandacht te besteden aan het design en het vermogen. Deze natte ruimte zal doorgaans snel verwarmd moeten worden en ook hogere temperaturen moeten kunnen bereiken, omdat je je er uitkleedt. Aangezien de badkamer een kleine ruimte is, kan ook het praktisch zijn als de radiator in de badkamer, naast verwarming, ook dienst doet als handdoekhouder en handdoek warmer. Hieronder benoemen we alle zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een radiator voor in de badkamer.

Een van de eerste dingen waar je over na moet denken bij de aanschaf van een radiator voor de badkamer is hoe je deze wil gaan gebruiken. Hoe warm moet de ruimte bijvoorbeeld kunnen worden en hoe snel moet de badkamer opgewarmd worden? Wil je de badkamerradiator ook gaan gebruiken om bijvoorbeeld handdoeken op te drogen, dan is een vertical plateau radiator niet aan te raden. 

Wil je misschien andere dingen aan de radiator in de badkamer op kunnen hangen? Radiatoren zijn er tegenwoordig in allerlei maten en vormen, vandaar dat je voor elke wens een radiator kunt vinden. Als de badkamer veel buitenmuren heeft, dan zul je meer vermogen nodig hebben om de ruimte warm te krijgen… en te houden.

Hang de radiator het liefst op de koudste plek in de ruimte

Voor je een radiator gaat aanschaffen moet je dus gaan bepalen op welke plek in de badkamer deze geïnstalleerd moet gaan worden. Dit bepaalt namelijk het gewenste formaat, en daarnaast heeft, zoals we hierboven al beschreven, de plaats invloed op de functie. Je wil een gelijkmatige verspreiding van de warmte. Dit is eenvoudig te realiseren door een aantal richtlijnen aan te houden. Zo wordt er geadviseerd om de designradiator op de koudste plek in de badkamer te plaatsen, bijvoorbeeld bij de opening van de deur. Zorg dat deze plek volledig vrij is en dat de luchtcirculatie niet geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld muren, accessoires of meubelen.

Zorg voor voldoende vermogen, anders zal de badkamer niet goed verwarmd kunnen worden

Het vermogen wordt grotendeels bepaald aan de hand van de oppervlakte van de badkamer omdat het die ruimte natuurlijk moet kunnen opwarmen. Koop je een radiator met te weinig vermogen, dan zal deze de ruimte niet goed kunnen verwarmen. De wijze waarop de badkamer geïsoleerd is heeft ook invloed op het vermogen dat je moet kiezen, net als, zoals we hierboven al zeiden, het aantal buitenmuren dat de badkamer telt. Deze hebben namelijk ook invloed op de temperatuur in de ruimte. Je kunt tegenwoordig met deze informatie op veel plekken online berekenen welk vermogen je nodig hebt voor jouw badkamer.

Aluminium radiatoren zijn het snelst op de gewenste temperatuur

Het gebruik van aluminium radiatoren is erg in opkomst, ook in de badkamer. Dit materiaal geleid warmte namelijk het beste, waardoor dit type radiator het snelste is opgewarmd. Vooral in een badkamer kan dat erg fijn zijn. Daarnaast is dit materiaal ook het snelste afgekoeld. Verder is aluminium een stuk lichter dan staal en kan het voor specifieke muren beter zijn om een radiator van aluminium op te hangen. Aluminium radiatoren zijn niet alleen praktisch en veelzijdig, maar ook heel erg stijlvol en daardoor een ware toevoeging aan iedere badkamer. 

Aluminium radiatoren geleiden de warmte erg goed

In vergelijking met staal heeft een aluminium radiator minder waterinhoud. Hierdoor zorgen ze erg snel voor de juiste temperatuur. Dit type radiator is daardoor ook geschikt voor lage temperatuurverwarming (LTV), een milieuvriendelijke en duurzame manier om de badkamer te verwarmen. De aanvoertemperatuur vanuit de cv ketel is dan namelijk een stuk lager, waardoor een hoger rendement wordt behaald. Daarnaast zorgt LTV door middel van een radiator voor een constante temperatuur door de gelijkmatige verdeling.

Waar bijna alle radiatoren vroeger wit waren, kun je ze nu vinden in zo’n beetje elke gewenste kleur. Hierdoor kun je altijd wel een radiator voor je badkamer vinden die aansluit bij de rest van de stijl van je badkamer. Op die manier kun je een echte eyecatcher in huis halen, die ook nog eens voor een goede warmteverdeling zorgt.

Iedereen verwacht tegenwoordig van een badkamerradiator dat je daar handdoeken op kunt hangen om te drogen. Dit maakt dat dit soort radiatoren bijna overal geplaatst kunnen worden, omdat ze niet ver uit de muur steken. Een ander kenmerk van badkamerradiatoren is dat zij zijn voorzien van een speciale coating. Hierdoor zijn deze radiatoren geschikt om te plaatsen in een vochtige ruimte. Daarnaast verwarmt de badkamerradiator natuurlijk ook nog de badkamer.