Nederland heeft een van de beste rioleringsnetwerken van Europa, waarbij bijna 100% van de Nederlandse huishoudens erop aangesloten is. Uiteraard komt dat omdat we een dichtbevolkt land zijn met een goede infrastructuur. Als er dus iets is met jouw afvoer, dan is er een grote kans dat dat komt door jouw afvoer- en rioleringssysteem. Maar hoe kom je er achter of dat zo is? Hieronder helpen we je daarmee.

De ontluchting van de afvoer

Het kan zijn dat je vreemde, borrelende geluiden in de afvoer van je gootsteen of wc hoort. En als dit het geval is, dan doet zich dat vooral voor als het hevig regent. Dat jouw afvoer het water dan niet goed kan wegwerken, komt meestal niet door het riool, maar door de ontluchting van jouw afvoer. Het water dat wordt afgevoerd heeft namelijk lucht nodig om weg te kunnen spoelen. Als bijvoorbeeld je ontluchtingskanaal verstopt is, kan het water makkelijk terug omhoog komen en dus niet weglopen. Meestal zit de ontluchter op het dak van je woning en grote kans dat daar het probleem zit. 

Dit zijn de problemen die kunnen duiden op een probleem in jouw afvoer

Verstoppingen van je gootsteen, je wastafel of bijvoorbeeld afvoer van de vaatwasser kunnen ook duiden of rioolproblemen. Misschien zit de verstopping dus in de zwanenhals van de afvoer. Dat kun je vaak zelf eenvoudig verhelpen. Het kan evenwel ook zijn dat het probleem dieper ligt. Misschien zijn de afvoerleidingen buiten verzakt en daardoor gescheurd. Dan loopt het vuile water niet meer door naar het riool en krijg je dus vroeg of laat problemen met afvoerwater dat terug omhoog komt. Dit probleem is uiteraard wat moeilijker op te lossen.

een probleem in jouw afvoer

Als je rioollucht ruikt in of rond je woning, is dat vaak een eerste teken dat er problemen zijn met de riolering. Door de stank kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of andere gezondheidsklachten ervaren. Kijk of je kunt achterhalen waar de lucht vandaan komt. Komt het uit de badkamer? Dan kan er een probleem zijn met de afvoer van de wastafel, douche of het bad. Vaak kun je dit zelf oplossen door de sifon open te draaien en schoon te maken. Het kan ook zijn dat je de voorziening lang niet hebt gebruikt, waardoor de sifon droog is komen te staan. Daardoor werkt het waterslot niet meer. Dan volstaat het opendraaien van de kraan om het probleem te verhelpen. Als de rioollucht door het hele huis te ruiken is, dan is er mogelijk iets mis met de ontluchting van je afvoersysteem.

Rioolvliegjes komen meestal als gevolg van een rioolprobleem

Rioolvliegjes zijn een muggensoort en worden ook wel latrinevliegjes of motmuggen genoemd. Rioolvliegjes komen meestal als gevolg van een rioolprobleem. Dat kan een verstopping zijn, een breuk in de afvoer of een lekkage, bijvoorbeeld in de kruipruimte. Zorg dat het rioolprobleem zo snel mogelijk wordt opgelost, want je krijgt er steeds meer rioolvliegjes bij. Deze vliegjes leven van vocht en organisch afval en kunnen allerlei bacteriën verspreiden. Iets wat je echt niet wilt!

probleem in jouw afvoer

Bij een lekkage ontstaat eigenlijk altijd wateroverlast, denk daarbij aan een vochtige muur, plafond of vloer, dan kan dat ook duiden op een rioolprobleem. Weggewerkte afvoerbuizen kunnen gaan lekken als er veel druk komt op verbindingen doordat er ergens in het rioleringssysteem een verstopping zit. Dan heb je behoefte aan een lekdetectie specialist. In de andere gevallen is het raadzaam om een riool vakman in te schakelen.