Hoe je badkamer efficiënt en sneller poetsen?

De tijd die je nodig hebt om je badkamer te poetsen is sterk afhankelijk van je leefsituatie. Woon je met twee opruimende volwassenen in een huis? Heb je een partner die houdt van de klassieke rondslingerende sok? Of deel je je woning met vier tieners die het verschil tussen een kast en de bovenzijde daarvan nog niet helemaal door hebben? Dat scheelt makkelijk 20 minuten.

Maar hoe je situatie ook is, wij geven je alvast enkele tips en tricks om je badkamer sneller schoon te maken.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Al moet je natuurlijk wel een keertje het huis door om bijvoorbeeld die badmat of handdoeken in de wasmachine te stoppen, hoe minder verplaatsing, hoe minder tijd verloren. Verzamel alles wat je denkt nodig te hebben vooraf in een emmer en neem deze mee naar je badkamer. Hierbij horen uiteraard de nodige poetsproducten, keukenazijn en raamdoeken. Die laatste kan je, ongeacht hun naam, immers voor veel meer gebruiken dan voor ramen alleen.

Maak plaats

Verwijder om te beginnen alles wat niet vast zit. Stofzuig je badmat, leg deze even op de overloop of gang of stop de badmat in de wasmachine, al hoeft dit laatste niet elke week. Handdoeken stofzuig je uiteraard niet, maar mogen dan weer wel wekelijks in die wasmachine.

Verzamel eventueel rondslingerende tubes, potjes, haarlintjes en wat er nog zoal rondzwerft en zet ze in de badkamerkast. Wanneer je een keertje wat meer tijd hebt, is dit ook een geschikt ogenblik om de vervaldatum van sommige producten te checken.

Klaar voor het grotere werk

Poets alle vaste toestellen. Geef je toiletpot een beurt met wc- of allesreiniger en boen je bad en – of douche. Wrijf meteen ook kranen, douchestang en wastafel schoon. Gebruik hiervoor een niet-bijtend schoonmaakmiddel en een microvezeldoek. Diezelfde doek is trouwens ook prima geschikt voor je tegelmuren en douchewanden. Stel dat je na het afnemen nog vuile voegen aantreft in je tegels, dan kan je die prima te lijf gaan met een oude tandenborstel. Kalkaanslag verwijder je met een speciaal daarvoor geschikt product. Je kan het ook voorkomen door na elke douchebeurt je douchewand snel te drogen met een raamdoek.

Een stralend uitzicht

Om het werk helemaal af te maken poets je als laatste je ramen. Er zijn mensen die beweren dat enkel water volstaat, maar het geheim van ramen zonder strepen is poetsen met lauw water met een scheutje azijn, en een doek voor ramen wassen natuurlijk. Of twee raamdoeken, eentje om te poetsen en eentje om te drogen.