Jacuzzi, bubbelbad, spa… allemaal hetzelfde, toch? Niet echt. Hoewel je misschien hebt gehoord dat deze termen door elkaar worden gebruikt, hebben jacuzzi’s, bubbelbaden en spa’s enkele belangrijke verschillen. Elke verwijst naar een verwarmd bad, meestal met ruimte voor meerdere personen, die al dan niet accessoires zoals jets hebben. De verschillen komen neer op merknaam, locatie en specifiek gebruik. Lees verder voor meer informatie over elk en hoe ze van elkaar verschillen.

Wat is een jacuzzi?

Mensen verwijzen soms, ten onrechte, naar elk type bubbelbad of spa als een jacuzzi. Maar net zoals Kleenex een merknaam is voor tissues, is Jacuzzi in feite een handelsmerk voor bubbelbaden en andere spa-apparatuur. In 1956 creëerden de gebroeders Jacuzzi het originele hydrotherapie bad met de uitvinding van een onderwaterpomp die artritis patiënten konden gebruiken om pijn te verlichten. Een decennium later creëerde Jacuzzi ’s werelds eerste geïntegreerde bubbelbad met jets. Nog een decennium later vond het bedrijf grote binnenbaden met bubbelbad uit die plaats bieden aan meerdere personen.

Degenen die lijden aan artritis en gewrichtspijn zijn niet de enigen die genieten van jacuzzi’s: het is veilig om te zeggen dat iedereen een jacuzzi met bubbelbad waardeert voor de ultieme ontspanning. Je kunt jacuzzi’s meestal vinden in kwaliteitshotels en spa’s. En als je ontspanning bij de hand wilt hebben, kun je er een kopen voor thuis. Afhankelijk van de grootte van jouw jacuzzi, kun je deze in de badkamer of in de achtertuin installeren.

Wat is een bubbelbad?

Een bubbelbad is een groot bad met verwarmd water dat mensen vaak gebruiken voor ontspanning, hydrotherapie of gewoon voor de lol. De term bubbelbad is een algemene term die verwijst naar elk bad, of het nu jets of helemaal geen extra functies heeft. Bubbelbaden zijn groot en bedoeld om door meerdere mensen tegelijk te worden gebruikt. Bubbelbaden worden meestal buiten op patio’s of in achtertuinen geplaatst, hoewel het mogelijk is ze binnen te installeren. Hot tubs zijn meestal bovengronds.

Is er een verschil tussen een jacuzzi en een spa

De ontwerpen kunnen eenvoudig of complex zijn, maar alle modellen zijn meestal gemaakt van acryl dat het verwarmde water vasthoudt. Hot tubs zijn op zichzelf staande baden die hun eigen sanitair en elektrische bediening hebben. Over het algemeen zijn bubbelbaden een meer betaalbare optie voor hydrotherapie en zijn ze energiezuiniger dan spa’s en jacuzzi’s.

Wat is een spa?

De term spa slaat eigenlijk op waterbehandeling, maar deze behandeling kan vele vormen aannemen. Kuuroorden, ook vaak spa’s genoemd, zijn locaties waar mineraalrijk bronwater, zoals dat uit natuurlijke warmwaterbronnen, wordt gebruikt voor helende baden en andere gezondheidsbehandelingen. Kuuroorden zijn tegenwoordig erg populair in de wereld, maar ze zijn vooral geliefd in Azië en Europa.

Draagbare spa’s worden boven de grond geïnstalleerd, maar andere kunnen in wezen weggewerkt worden in een dek of vloer. Hotels en resorts hebben vaak ingebouwde spa’s voor bezoekers. 

Jacuzzi versus bubbelbad versus spa

Hoewel de drie termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze niet hetzelfde. Een hottub is een verzamelnaam voor elk bad met verwarmd water. Spa’s vallen in deze categorie, maar spa is ook een andere overkoepelende term die verwijst naar watertherapie, waaronder jacuzzi’s. Jacuzzi’s zijn een handelsmerk merknaam. Met andere woorden, alle jacuzzi’s zijn spa’s en alle spa’s zijn bubbelbaden, maar niet alle spa’s en bubbelbaden zijn jacuzzi’s… ja ja, we weten het, het is verwarrend.

Is er een verschil tussen een jacuzzi en een bubbelbad

Een van de grootste verschillen tussen bubbelbaden en spa’s is het gebruik ervan. Spa’s zijn meestal op zichzelf staande of in de grond gebouwde structuren die naast watertherapie behandelingen ook gezondheidsbehandelingen bieden. Hot tubs zijn meestal draagbaar met hun eigen sanitair en elektrische controlesystemen. Hoewel de drie termen niet uitwisselbaar zijn, hebben ze wel overeenkomsten. Jacuzzi’s, bubbelbaden en spa’s bieden allemaal een vorm van hydrotherapie, recreatie en ontspanning.