Je bent ze ongetwijfeld al eens ergens tegen het lijf gelopen: de kenmerkende Marokkaanse tegels die zorgen voor een absoluut unieke sfeer. Deze zogenaamde zelliges stralen een zuiders temperament uit en vallen op dankzij hun prachtige nuances, kleurenschakeringen en overvloedige dessins. Fan geworden en wil je nu zelf dergelijke geglazuurde tegels in je badkamer? Dan zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden.marokkaans tegels in de badkamer

Wat zijn zelliges?

Zelliges zijn geglazuurde Marokkaanse tegels die handgemaakt zijn. De artisanale charme is dan ook niet toevallig: om een zellige genoemd te mogen worden moeten de tegels in de streek van Fez volgens de oude ambachtelijke manier geproduceerd worden. Het resultaat van die ambachtelijke werkwijze is dan ook dat elke tegel volstrekt uniek is. Het geëmailleerde oppervlak kan oneffenheden vertonen en de rijk geïllustreerde dessins zijn nooit echt helemaal hetzelfde. Charmant, maar het zorgt er ook voor dat het opletten geblazen is. Dergelijke geglazuurde tegels in je badkamer zijn niet bestand tegen te vochtige ruimtes zoals een douche of eventueel zelfs een stoomcabine. Kies enkel en alleen voor geglazuurde Marokkaanse tegels in de gewone badkamer!

Een kwestie van kleur

Zelliges zijn verkrijgbaar in zo goed als alle kleuren van de regenboog. Dankzij deze quasi ongelimiteerde opties qua kleur zijn ze geschikt voor zo goed als elk type badkamer. Dat zorgt er ook voor dat je best op voorhand even nadenkt over welke kleur nu het meest geschikt is voor jouw badkamer. Een lekker moderne sfeer? Doe dan niet te gek en kies voor natuurlijke kleuren of standaard wit of grijs. Bij een landelijke stijl? Dan zijn rustieke kleuren absoluut een aanrader voor de Marokkaanse tegels in jouw badkamer. Heb je meer een retro vibe in huis? Kies dan voor pastelkleuren of ga gewoon lekker sci-fi met felle kleurencombinaties en accenten. De opties zijn er.

Past het bij jouw interieur?

Bij Marokkaanse tegels in je badkamer is de eerste vraag die mensen vaak stellen of het echt past bij de sfeer in huis. De typisch oosterse look is charmant, maar lijkt te vloeken met pakweg een scandinavisch interieur. Klinkt aannemelijk, maar in de praktijk hoeft dat elkaar niet uit te sluiten. Zoals net al aangehaald is het zo dat deze Marokkaanse tegeltjes enorm veelzijdig zijn. Je kunt ze in talloze dessins en kleuren op de kop tikken en dat haalt al veel van de mogelijke problemen weg. Bovendien kan je er ook voor kiezen om binnen jouw moderne interieur bewust een stijlbreuk in te bouwen in de badkamer. Ga bijvoorbeeld volledig zuiders door de badkamer af te werken met zuiderse tinten en accessoires. Een kussenhoekje, een vaas hier en daar en bijvoorbeeld een leuke lantaarn doen wonderen.

Het onderhoud

Kies je na lang beraad voor zelliges in de badkamer? Dan is het belangrijk dat je ze plaatst op een stevige en dragende muur. Een muur die bovendien droog, vlak en proper is. De plaatsing van deze Marokkaanse tegels in de badkamer is geen kinderspel door de onregelmatigheden in de vorm. Ze worden handmatig in de juiste vorm gekapt en dat zorgt ervoor dat de plaatsing nauwkeurig moet gebeuren. Wat het onderhoud betreft kies je best op voorhand al voor een behandeling met vlekstop. Naderhand was je ze simpelweg met de hand af om een mooi resultaat te blijven behouden.

Afbeeldingen:

https://nl.pinterest.com/pin/808325833088966508/

https://nl.pinterest.com/pin/312366924146565797/