Een bezoek aan de sauna staat voor velen gelijk aan een moment van ultieme ontspanning. Dit komt natuurlijk door de intense warmte die ervoor zorgt dat al je spieren ontspannen. Daarnaast draagt de warmte ook bij aan een betere doorbloeding, wat ervoor zorgt dat afvalstoffen afgevoerd worden en spieren herstellen. Naast bekende feitjes als deze zijn er nog tal van andere gezondheidsvoordelen die een bezoek aan de sauna met zich meebrengt. Zo hoor je vaak dat dat het regelmatig bezoeken van de sauna zou helpen bij het verliezen van gewicht en dat je van een dagje sauna een betere conditie zou krijgen. Echter zijn niet alle voordelen die je hoort over het bezoeken van een sauna waar. In deze blog zetten we een paar fabels en feitjes over het bezoeken van een sauna voor je op een rijtje!

Fabel: Afvallen dankzij de sauna!

Val ik af van een bezoek aan de sauna? Het antwoord is nee. Dit is helaas een fabel die diepgeworteld zit in de associatie met de sauna. Echter is het niet zo gek dat veel mensen dit fabeltje hebben aangenomen voor de waarheid. De warmte in de sauna zorgt er namelijk voor dat het lichaam hard moet werken om oververhitting te voorkomen waardoor overmatig zweten onvermijdbaar is. Dit staat natuurlijk gelijk aan vochtverlies wat kan leiden tot gewichtsverlies. Echter wordt dit vochtverlies al snel weer aangevuld door het drinken van bijvoorbeeld een glas water.

Feit: een betere weerstand door een bezoek aan de sauna!

Dat een bezoek aan de sauna ontspannend is wisten we natuurlijk al, maar wist je ook dat een bezoek aan de sauna erg goed is voor de gezondheid? Uit onderzoek door een Duitse kliniek is namelijk gebleken dat een bezoek aan de sauna een positief effect heeft op het immuunsysteem. De temperatuur in de sauna is natuurlijk veel hoger dan de temperatuur van de buitenlucht. Dit maakt dat het lichaam reageert op het temperatuurverschil en verschillende antistoffen aanmaakt. Deze antistoffen maken dat je weerstand een boost krijgt waardoor je beter beschermd bent tegen verkoudheid en griep!

Feit: een stralende huid na een saunabezoek!

Zoals eerder aangegeven zorgt de hoge temperatuur in de sauna voor overmatig zweten. Daarnaast gaan je poriën openstaan wat maakt dat talg en vuil makkelijk afgevoerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat je na een bezoek aan de sauna een zachte stralende huid overhoudt!