Het uitkiezen van een geschikte wastafel vinden veel mensen lastig

Een badkamerrenovatie is een ingrijpende klus, waarbij de meeste woningeigenaren ervoor kiezen om de complete badkamer een make-over te geven. Er moet van alles vervangen en vernieuwd worden. Denk bijvoorbeeld aan een badkuip of douchecabine, de verlichting, het badkamermeubilair of het tegelwerk. Maar wat bij een renovatie zeker niet vergeten mag worden, is het moderniseren van de wastafel. Maar juist dat laatste onderdeel uitkiezen uit het grote aanbod aan modellen, soorten en maten, vinden veel mensen een lastige klus. Want er valt veel te kiezen tegenwoordig. De tips hieronder helpen je om op een slimme manier een nieuwe wastafel te kiezen die bij jouw badkamerstijl en -voorkeuren past.

1. Bepaal de beschikbare ruimte die je hebt voor een nieuwe wastafel

Cruciaal is de eerste stap, namelijk het bepalen van de hoeveelheid beschikbare ruimte voor jouw wastafel. Heb je weinig ruimte, dan is het natuurlijk slim om te kiezen voor een wat smallere wastafel. Een goede oplossing is ook de vrijhangende wastafel. Deze wastafel wordt hangend aan de wand gemonteerd en heeft geen onderkast. Er zit een smalle, ruimtebesparende sifon onder de wastafel. Visueel zorgt dit voor een veel ruimtelijker en open badkamer. Onder de vrijhangende wastafel kun je wel een extra kastje kwijt, maar dit hoeft niet. De hoeveelheid ruimte die je wilt scheppen, is hierin bepalend.

2. Hoeveel personen maken er gebruik van de wastafel?
Als je met z’n tweeën bent en/of ook kinderen hebt, is het – als de ruimte dat toelaat – slim om een wastafel met twee kranen te installeren. Zo wordt de drukte in de badkamer in de ochtend wat dragelijker en kan iedereen sneller zijn of haar ochtendritueel uitvoeren.

3. Kies voor een opzetwastafel voor een moderne look

Als je een echte stoere en eigentijds wastafel wilt hebben, kies dan voor een wastafel meet opzetkommen. Zo creëer je een moderne look en een wastafel die goed past bij modrn badkamermeubilair. De opzetwastafel met kommen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende vormen. Zo kun je voor ronde, ovalen, rechthoekige en vierkante waskommen kiezen, afhankelijk van je smaak.

4. Kies voor een geschikt soort materiaal

De twee meest voorkomende materialen die voor wastafels gebruikt worden, zijn keramiek en mineraalmarmer. Keramiek staat bekedn om zijn robuuste kracht. Deze wastafels zijn erg sterk, kunnen flin kwat hebben en zijn bestand teen krasvorming. Op keramiek zit een laag glazuur, die ervoor zorgt dat de wastafel mooi blijft en ondrhoudsvrij is. Onder mineraalmarmer wordt een materiaal verstaan dat bestaat uit kunsthars en marmer. Toch lijkt dit type wastafel niet direct op marmer, omdat het materiaal een zachte, moderne en witte look heeft.