Of je nu eindelijk de sprong hebt gewaagd om te verbouwen of momenteel je droombadkamer aan het ontwerpen bent, een van de belangrijkste kenmerken van je badkamer zal je wastafel zijn. Als de centrale plek voor tandenpoetsen, haar stylen, make-up aanbrengen en vele andere taken, moet de wastafel zowel een nuttig werkpaard als een aantrekkelijk middelpunt zijn.

Gelukkig zijn de opties vrijwel onbeperkt als het gaat om de grootte, vorm en het materiaal ervan. Hieronder zullen we elk van deze kenmerken in meer detail onderzoeken om je te helpen beslissen over de ideale wastafel voor jou en je gezin.

De perfecte vorm kiezen

De totale grootte van de wastafel zal grotendeels afhangen van de grootte van de badkamer en hoeveel wastafels je nodig hebt in de badkamer. Voor grotere badkamers zijn twee wastafels (een dubbele wastafel genoemd) standaard, maar de keuze is aan jou. De afmetingen (breedte en diepte) hangen echt af van hoe groot je ruimte is en van je persoonlijke voorkeur. Natuurlijk wil je de diepte van de wastafel passend houden, zodat je bij de kraan, dingen op de achterkant van het aanrecht en de spiegel kunt om schoon te maken.

de opties voor wastafels

Functie en stijl

De vorm van een wastafel bepaald over het algemeen de algehele stijl. Conventionele wastafels zijn er in kaststijl die op de vloer staan en aan de muur worden bevestigd. Deze zien eruit als typische badkamerkasten. Er zijn ook vrijstaande wastafels, die meestal dezelfde vorm hebben, maar die op de grond staan ​​en niet aan de muur vastzitten. 

In de afgelopen jaren zijn zwevende of aan de muur gemonteerde wastafels populair geworden. Deze staan niet op de grond maar zijn aan de muur gemonteerd met ruimte eronder. Pas op dat je niet te veel kracht uitoefent op deze wasbakken, vooral als je kinderen hebt, kan dat nog weleens gebeuren. Hoewel ze sterk zijn, kunnen ze nog steeds loskomen van de muur.

Naast standaard vormen, zijn er een overvloed aan extra vorm opties beschikbaar. Er zijn vierkante modellen, ouderwetse gebogen wastafels, voetstuk wastafels en vele anderen. Veel van de opties hebben betrekking op de ruimte. 

Materiaal: wanneer schoonheid en duurzaamheid elkaar ontmoeten

Materiaal opties voor de badkamer wastafels variëren van beton, hout, laminaat en porselein tot graniet, marmer en kwarts. Denk bij het kiezen van het juiste materiaal voor je werkblad eerst aan de rest van je ruimte. Werkbladen hebben de neiging om overeen te moeten komen met het kleur- en materiaalschema elders in de badkamer.

Je zult ook willen nadenken over hoe duurzaam de wastafel moet zijn. Als deze niet dagelijks wordt gebruikt (bijvoorbeeld in een gastenbadkamer), kan een kwetsbaarder materiaal zoals hout aantrekkelijk zijn. Voor zwaar dagelijks gebruik kunnen houten werkbladen echter veel sneller bezwijken door duidelijke slijtage dan een materiaal als marmer. Als je kinderen hebt, wil je misschien ook een duurzamer aanrecht materiaal overwegen.

opties voor wastafels

Personaliseer je ruimte met een op maat gemaakte wastafel

Uiteindelijk hangt de wastafel die je kiest af van jouw persoonlijke voorkeuren en de leverancier waarmee je werkt. Bij veel van die leveranciers zijn de badkamer wastafels verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan maten, vormen en materialen. Om meer te weten te komen over de opties, is het verstandig om een showroom in Zuid-Californië te bezoeken.