Heb je een nieuwe toiletrolhouder, een zeeprekje of iets anders wat in de badkamer opgehangen moeten worden? Grote kans dat je dan in je badkamertegels moet boren. En daarmee is er ook een kans dat je in plaats van je toiletrolhouder aan het ophangen bent, je nieuwe tegels staat uit te zoeken in de bouwmarkt. Boren in tegels van je badkamer is namelijk niet gemakkelijk en de kans is groot dat de tegel waarin je aan het boren bent gaat barsten. Hoe zorg je ervoor dat je tegels niet barsten? Hierbij enkele tips en materialen die onmisbaar zijn bij het veilig boren in tegels.

Hoe zorg je ervoor dat je tegels niet barsten?

Het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt voor het boren in tegels is een boormachine. Dit kan een accuboormachine zijn, maar weet je inmiddels dat je tegels en muren vrij moeilijk door te komen zijn, dan is een klopboormachine aan te raden. Naast een boormachine is een portie geduld ook handig. Je moet dit klusje voorzichtig en met geduld aanpakken om te voorkomen dat de tegels scheuren of barsten.

Het juiste boortje

Maak voor het boren in tegels gebruik van speciale tegelboortjes. Tegelboortjes hebben een heel harde punt waardoor gemakkelijk door de glazuurlaag van de tegel te komen is. Deze glazuurlaag is het grootste risico omdat het glas is en je gemakkelijk kunt ‘uitglijden’. Tegelboortjes voorkomen dit doordat ze direct door de glazuurlaag boren. Gebruik ook meerdere boortjes met verschillende afmetingen. Gebruik een klein boortje om door de glazuurlaag te boren. Vervolgens pak je een groter boortjes waarmee verder kunt boren.

Langzaam en voorzichtig boren

De boor tegen de tegel aanzetten en dan voluit gaan boren is een slecht idee en grote kans dat het dan misgaat. Geduld is vereist en je moet beginnen om heel langzaam en voorzichtig te boren. Dit is de enige manier voor veilig boren in tegels. Pas wanneer je door de glazuurlaag heen bent en je de onderlaag bereikt hebt kun je het toerental opvoeren en het echte gat gaan boren.

Koeling

Het boren in tegels van je badkamer kan erg veel hitte veroorzaken. Vooral als je natuursteen tegels hebt wat van nature keihard materiaal is. De hitte kan het tegelwerk of steen beschadigen. Het is daarom aan te raden om ook een plantenspuit te gebruiken, zodat je het oppervlak af en toe kunt inspuiten om te koelen.

Boor niet in de voeg

Veel mensen kiezen ervoor om in de voeg te boren omdat dit schade aan de tegels zou voorkomen. Dit is niet waar en je kunt de klok erop gelijk zetten dat de plug het niet langdurig gaat houden in een voeg. Voor daarom in de tegel zelf en als je het goed en zonder schade doet zul je geen last hebben van barsten.

Gebruik tape

Teken op de tegel een kruisje op de plek waar je gaat boren. Vervolgens plak je het kruisje af, ook in kruisvorm, met tape. Zo voorkom je dat de boor uitglijdt en heb je altijd voldoende grip.

Boren in kleinere tegels

Wellicht ga je nog tegels kopen en vraag je je af of het wel zo slim is om een kleinere tegel te kiezen zoals een portugese tegel. Moet je bij het boren in kleinere tegels ergens rekening mee houden? Hier kunnen we erg kort in zijn want nee, je kan gewoon in kleinere tegels boren. Hanteer ook voor kleine portugese tegels de bovenstaande tips en dan komt alles goed.