Feng shui, uitgesproken als fung shway, betekent wind en water. Beide energieën zijn essentieel voor een goede gezondheid en het leven zelf volgens deze Chinese levenswijze. Feng shui-principes bestaan al enkele duizenden jaren. Met connecties met verschillende geloofsovertuigingen, zoals boeddhisme, shintoïsme, taoïsme, confucianisme en Vastu Shastra, is feng shui gebaseerd op voorschriften die zijn vastgelegd in de Chinese klassieken, met name de Li Shu of Li Chi, beter bekend als het Boek der Riten. Dit heilige boek bewaart oude Chinese religieuze overtuigingen.

De focus van feng shui ligt op orde, met name de harmonie tussen hemel en aarde. Feng shui verdeelt het universum in 5 elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water, en begeleidt de mensheid op manieren die helpen om de balans van de natuur intact te houden. Feng shui werd voor het eerst gebruikt bij het bepalen van de locatie van begraafplaatsen tijdens de Chou (of Zhou) Dynastie-periode (1046 tot 256 v.Chr.). Er werd bijzondere nadruk gelegd op landschapskenmerken zoals bergen en water. Men geloofde dat de locaties van begraafplaatsen de chi, de universele energie, van de overledene beschermde en hun nakomelingen steun bood.

Er is niet veel bekend over de oorsprong van feng shui. Het is echter duidelijk dat de Chinezen al meer dan vierduizend jaar feng shui-principes gebruiken bij het ontwerp van hun huizen en steden. Tegenwoordig worden feng shui-principes ook steeds vaker gebruikt in de westerse cultuur.

Wat betekent de badkamer in feng shui?

In feng shui wordt een badkamer beschouwd als de ruimte in huis met de laagste energiestroom. Duizenden jaren geleden waren badkamers ronduit onhygiënisch.

Toen feng shui zich ontwikkelde, waren sprankelend schone badkamers, die we vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwen, nog enkele eeuwen verwijderd. Om deze reden hadden mensen geen latrine in de buurt van hun huizen, omdat er dan onvermijdelijk afval in de buurt zou zijn.

Wat is de betekenis van de bagua-kaart in feng shui?

De bagua-kaart markeert de verschillende energiegebieden in je huis. Het onthult de kamers die onder elke sector vallen en de specifieke gebieden van je leven die het beïnvloedt. Er zijn twee soorten bagua-kaarten. De twee belangrijkste scholen van feng shui gebruiken iets verschillende versies van bagua.

  • Klassieke feng shui, de eerste school, gebruikt de octagon bagua om de verschillende sectoren/kwadranten te bepalen. 
  • Black Hat Feng Shui (BTB), de tweede school, gebruikt het vierkante schema met 9 vakken om de verschillende sectoren/kwadranten te bepalen.

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee scholen van feng shui. Het kenmerk van klassieke feng shui is dat het kompas aflezingen gebruikt. Elke sector van de bagua wordt bepaald op basis van de kompas aflezingen. Black Hat Feng Shui hanteert echter een one-size-fits-all-benadering en gebruikt geen kompas aflezingen. De BTB feng shui past de 9-grid bagua op dezelfde manier toe voor elk huis of bedrijfsgebouw, ongeacht de kompasrichtingen.

alles over Feng shui

Waar moet een badkamer worden geplaatst in een huis volgens feng shui?

Volgens Feng Shui wordt een badkamer beschouwd als “vuil”. Daarom mag het niet worden geplaatst in een slaapkamer, in de buurt van een keuken of dicht bij de voordeur. Toiletten mogen niet in het zuiden worden geplaatst. De onstabiele verandering in chi-energie in de zuidwest richting maakt het ongeschikt om een badkamer in deze richting te plaatsen.

Het plaatsen van de badkamer in dezelfde richting als je huis wordt ook niet aanbevolen, omdat het gezondheidsproblemen kan veroorzaken voor je familieleden. De noordoostelijke richting is de juiste locatie voor de badkamer en het toilet. De reden is dat het noordoosten tot het aarde element behoort. Het neutraliseert de negatieve effecten van water energie, wat de gezondheid van familieleden beschermt. Belangrijke tips om feng shui toe te voegen in je badkamer:

Het belang van spiegels

Een badkamerspiegel is een eenvoudig maar effectief hulpmiddel voor het verbeteren van feng shui. Het is een essentieel hulpmiddel om ervoor te zorgen dat de chi-energie vrij stroomt. Bedenk dat het basisprincipe van de feng shui-filosofie draait om de manier waarop positieve chi-energie een huis in en uit beweegt. In een badkamer kunnen de afvalwater functies gemakkelijk negatieve chi activeren. De beste manier om dit tegen te gaan is door een staande spiegel aan de binnenkant van de badkamerdeur te hangen.

Een belangrijke kanttekening is echter dat de spiegel het toilet niet mag weerspiegelen. Zelfs de spiegel die je aan de muur hangt mag het toilet niet weerspiegelen. Feng shui geeft ook de voorkeur aan ronde en ovale wandspiegels.

Feng shui in de badkamer

Gebruik van verschillende kleuren voor feng shui

De badkamer wordt als ongunstig beschouwd omdat afvalwater negatieve chi-energie is en de neerwaartse stroming ervan het verlies van welvaart symboliseert. Warme accenten zoals kunstwerken met warme landschappen, een teakhouten bankje of een rieten mand balanceren het waterelement.

De beste feng shui-kleuren voor welvaart zijn water geïnspireerde kleuren, aangename pastels en lichte tinten. Lichtblauw, turkooisblauw, groen, perzik, roze, wit, crèmewit en geel zijn allemaal goede feng shui-kleuren voor badkamers. We hopen dat deze tips je helpen om feng shui in je badkamer toe te passen!

Feng shui de eeuwenoude Chinese manier van ruimtes inrichten