Als je geen zin of tijd hebt om je badkamer opnieuw te tegelen, is het mogelijk om tegels te verven. Badkamertegels verven is niet erg moeilijk en dankzij vochtwerende verf die hiervoor geschikt is, gaan geschilderde tegels weer heel wat jaren mee. Je geeft met verf je tegels dus een make-over. Dit is een goedkope oplossing als je een badkamer snel en eenvoudig zelf wilt opknappen.

Badkamertegels verven, voorbereiding en grondlaag

Ben je een beetje handig dan is het een klusje wat je zelf kunt doen. Het is wel belangrijk dat alle tegels nog goed vastzitten aan de muur. Ook als tegels gebarsten of beschadigd zijn moet je ze vervangen. Kies een tegel van exact hetzelfde formaat en (ongeveer)dezelfde kleur. De tegels moeten goed ontvet worden voordat je ze mooi kunt schilderen. Je reinigt de ondergrond met een ontvetter, warm water en een doekje. Als tegels schoon en ontvet zijn gebruik je fijn schuurpapier om ze op te ruwen. Gebruik voordat je gaat schilderen schilderstape om rechte randen te krijgen. Breng op de (droge) ondergrond de grondverf aan. Schilder de randen met een kwast en schilder het binnenste deel in met een roller. Laat de grondlaag drogen volgens voorschrift.

Afschilderen van de ondergrond

Voordat je badkamertegels af kunt schilderen moet je de (droge) grondlaag opschuren. Ga hierbij niet te ruw te werk, de grondlaag mag er niet afgeschuurd worden. Gewoon lichtjes opruwen met fijn schuurpapier is voldoende. Vervolgens kun je de tegels afschilderen in de kleur die je gekozen hebt. Verf op dezelfde manier als de grondlaag. Eerst de randen schilderen als een soort kader, daarna het kader inschilderen. De randen schilder je met een kwast en met gebruik van schilderstape om te voorkomen dat je per ongeluk op zijmuren of hout rolt. Voor het inschilderen kun je een schuimrubber verfroller gebruiken.

Hoe verf je mooi strak?

Natuurlijk wil je mooie strakke muren zonder verfdruppels, dikteverschillen of verf spetters. Roer de verf dus goed door voordat je hem gebruikt. Het pigment van verf zakt in het blik naar beneden dus als je niet goed roert voor gebruik is de verf ongelijkmatig van dikte. De bovenste laag is te dun en dit vergroot de kans op druppelen. De verf dekt dan niet alleen slecht maar gaat ook sneller uitzakken. Als je de verf goed doorgeroerd hebt, breng je deze zorgvuldig aan met een kwast of roller. Probeer regelmatig van onder naar boven te verven. Ook dat maakt de kans op druppels kleiner. Als je dikke lagen verf aanbrengt krijg je ook zakkende plekken en druppels van verf. Verdeel de verf daarom goed met kwast en roller door een baan goed uit te strijken. Verf gelijkmatig, rol goed uit, en gebruik verf die wordt aanbevolen voor het schilderen van tegels. Verwijder de tape als de verf nog niet is ingedroogd, om schade aan de verf te voorkomen.