Het schilderen van een familiekamer of slaapkamer is voor de meeste doe-het-zelvers een bekend project. Met een minimale inspanning kun je een fantastische resultaat behalen. Maar het schilderen van de badkamer is een beetje anders dan het schilderen van andere delen van het huis. Badkamers zijn klein en worden vochtig en veel gebruikt. Voor mooie resultaten is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan alle aspecten van het schilderen van badkamers, van oppervlaktevoorbereiding en kleurkeuzes tot het proces van schilderen. Vaak wordt er voor deze klus dan ook een schildersbedrijf gezocht, maar met onderstaande tips kun je het ook zelf doen!

Kies de beste verf voor de badkamer

Badkamers zijn vochtige ruimtes en er zal uiteindelijk water op de verf komen, hoe hard je ook probeert dit te vermijden. Sommige verffabrikanten verkopen wat ze badkamerverf noemen: een verf die zowel schimmelwerende middelen heeft als een beter vochtbestendig oppervlak. Sommige van de goedkopere verven hebben dezelfde pigmentopbouw als de duurdere verven, maar ze hebben minder vaste stoffen. Vaste stoffen zijn de componenten die drogen om de beschermende acryl-latexlaag op de muur te vormen. Vaak loont het om betere (en vaak duurdere) verven te kopen omdat ze meer vaste stoffen bevatten en dus een grotere duurzaamheid hebben.

Hogere glanslagen hebben de neiging om vocht en vuil beter af te weren dan vlakkere glanslagen, maar ze benadrukken wel onvolkomenheden in de muur. Als je gipsplaten hebt in het bovenste gedeelte van de douche- of badruimte, kies dan voor hoogglansverf. Vlakke of matte glans kan waterstrepen laten opvallen en wordt niet aanbevolen voor badkamers.

Reinig alle te schilderen oppervlakken

Zeepresten en andere stoffen op oppervlakken kunnen de nieuwe laag verf ernstig verstoren. In andere delen van het huis kun je soms beginnen met verven zonder de muren schoon te maken. Met name eetkamers en slaapkamers hebben meestal slechts een lichte poetsbeurt nodig. Maar in de badkamer is het cruciaal om de muren schoon te maken. Zeepresten rond de badkuip en douche randen kunnen ervoor zorgen dat de nieuwe verflaag loslaat. 

Verwijder de spoelbak

Het is buitengewoon moeilijk om rond spoelbakken te schilderen en dit goed en netjes te doen. Het probleem is met name de smalle spleet tussen de tank en de muur. De ruimte is zo klein dat je zorgvuldig schilders masker folie en schilderstape rond de tank moet aanbrengen en vervolgens de borstel herhaaldelijk in dat gebied moet gebruiken om een ​​effen kleur te krijgen. In plaats van om de obstructie heen te werken, is de beste optie om deze te verwijderen.

Het verwijderen van de spoelbak klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Toiletten zijn er meestal in twee delen: de bovenste tank en de kom (of basis). De basis wordt niet verwijderd. Draai de watertoevoer dicht bij de afsluiter aan de muur, spoel het toilet door om al het water te verwijderen en verwijder vervolgens de tank met een paar oude handdoeken op de vloer om gemorst water op te vangen.

Verwijder alle andere obstakels

Verwijder schakelaar platen, spiegels, ventilatieroosters voor de afvoer van de badkamer, handdoeken rekken en alle andere items die je relatief gemakkelijk kunt verwijderen.

Bedek gebieden die niet worden geverfd

Plak het plafond, de bekleding, de omlijsting van de badkuip, de achterwand en andere delen die niet worden geverfd goed af. Hang doeken over de wastafel, de gootsteen, de spiegel en de vloer in de badkamer.

Schoonmaken en afmaken

Verwijder de schilderstape nadat de verf is opgedroogd. Verwijder de doeken en gooi alle plastic zeilen op de juiste manier weg. Hang de voorplaten, de spoelbak, handdoekbeugels en alle andere hardware en accessoires die je eerder hebt verwijderd weer terug en je kunt genieten van een frisse badkamer die er weer jaren tegen kan!