De badkamer is één van de ruimtes waar veel water gebruikt wordt. Denk aan de douche, het bad dat je laat vollopen en het toilet dat doorgespoeld wordt. Maar het is ook één van de ruimtes in huis waar veel waterverspilling plaatsvindt. Vooral in deze tijd waarin veel aandacht is om een huis zo zuinig mogelijk te maken, is waterverspilling niet meer geoorloofd. Vooral warm water is aan verspilling onderhevig, want om het water te verwarmen verbruik je veel energie. Misschien dat je daarom wel iets hebt aan onderstaande bespaartips warm water?

Water besparen met douchen

Bijna iedereen doucht dagelijks. Met douchen gaat dus veel water verloren. Niet altijd onnodig, want je hebt nu eenmaal water nodig om te douchen. Heb je de keuze tussen een bad nemen of douchen en je kiest voor de douche, dan maak al je al een eerste goede keuze met water besparen in badkamer. Met een bad verbruik je zo’n 120 liter water, terwijl je met douchen de helft minder verbruikt. Ga je nog een stapje verder, douche dan niet langer dan vijf minuten. Stel daarvoor je warm water timer in, voor optimaal water besparen met douchen. Laat ook een warm water timer op de boiler installeren. Als je boiler geschikt is om langdurig warm water op te slaan, zet de timer dan op het alleen ’s nachts verwarmen.

Thermostatische kranen

Een van de meest gemakkelijke bespaartips warm water is het vervangen van traditionele kranen voor thermostatische kranen. Bij een mengkraan valt het nog mee, maar als je twee knoppen op de kraan hebt voor én koud water én warm water, dan verspil je al veel water tijdens het mengen van warm en koud water om de juiste temperatuur te verkrijgen. Bij een thermostatische kraan hoef je niet meer de juiste temperatuur te zoeken, want een thermostatische kraan geeft direct water met de juiste temperatuur.

Besparende duoknop op het toilet

Het toilet is ook een vorm van water verspillend sanitair. Klassieke toiletten hadden maar één drukknop, waarbij de inhoud van de gehele stortbak tijdens het doorspoelen geleegd werd. Dit is lang altijd niet nodig. Soms heb je met de helft van het water of zelfs al minder genoeg. Daarvoor is de waterbesparende duoknop uitgevonden Als je voor het toilet niet zoveel water nodig hebt, kun je met deze knop de hoeveelheid water regelen.

Eigen gedrag

Met het aanpassen van je eigen gedrag kun je veel water besparen in badkamer. Naast het niet langer dan vijf minuten douchen, kun je jezelf aanleren om tijdens het tandenpoetsen de kraan niet te laten lopen. Dit geldt ook voor veel mannen die de kraan laten lopen tijdens het nat scheren. Wil je flink water besparen met douchen? Als koppel kun je het gezellig maken door met z’n tweeën onder de douche te kruipen.