Een badkamer is een ruimte die erg kan galmen. Er wordt veel gebruik gemaakt van zogenaamde ‚harde materialen,’ zoals tegels, spiegels en glas. Deze harde materialen zorgen dat het geluid wordt weerkaatst in plaats van geabsorbeerd. Dit weerkaatsen zorgt voor die vervelende galm of echo. Niet alleen klinkt dat niet fijn, maar het is ook nog eens erg vermoeiend en een gesprek voeren in zo’n ruimte kan lastig zijn. Tegenwoordig zijn er echter tal van oplossingen om de akoestiek in die badkamer te verbeteren en één van de mooiste is een houten panelen muur.

In een woonkamer vaak minder last van slechte akoestiek dan in de badkamer

Zo’n muur absorbeert het geluid en zorgt dat dit niet meer weerkaatst, wat de akoestiek in de badkamer enorm verbeterd. In een woonkamer heb je vaak geen of minder last van een slechte akoestiek, omdat daar allerlei objecten staan en liggen, zoals een boekenkast, schilderijen, vloerkleden, enzovoort. Aangezien je die in een badkamer niet hebt, kan een houten panelen vloer dé oplossing zijn.

In een badkamer heb je niet zoveel optie om de akoestiek te verbeteren

Wand- en vensterbedekkingen verminderen de hoeveelheid geluid dat door ruiten en harde wandvlakken wordt gereflecteerd. Zware, gevoerde raamgordijnen en gordijnen die zich tot aan de vloer uitstrekken, helpen het geluid te dempen, waardoor echo en omgevingsgeluid van binnen en buiten het huis wordt verminderd. Schilderijen, wandtapijten en decoratieve wandkleden kunnen ook geluid absorberen om echo te verminderen. Echter zijn dat allemaal zaken die je niet in de badkamer zult vinden.

Een houten panelen muur is ook een mooi design element

Het belangrijkste voordeel van een houten panelen muur in de badkamer is dus de verbeterde akoestiek. Daarnaast is het echter ook een mooi design element en geeft het een Scandinavische sfeer aan de badkamer, die daar zeker niet zal misstaan.

De meeste houten panelen op de markt zijn duurzaam

Veel van de houten panelen die tegenwoordig worden gemaakt, zijn erg duurzaam. Veel akoestische vilt is namelijk gemaakt van gerecycled plastic en meestal wordt het hout dat gebruikt wordt, afkomstig uit duurzame bossen. In zo’n bos wordt er voor gezorgd dat meer bomen worden gereproduceerd dan het hout dat er gekapt wordt.

Andere manieren om de akoestiek in de badkamer te verbeteren

Aangezien badkamers dus veel harde, reflecterende oppervlakken hebben, zoals tegels en glas, kan de echo ook worden verminderd door strategisch hangende pluche decoratieve items in die kamer, zoals badhanddoeken of kleding zoals een ochtendjas. 

Akoestisch plafond installeren in badkamer

Hoewel niet voor alle toepassingen en interieur overwegingen praktisch, kan een akoestisch plafond nuttig zijn wanneer de echo een probleem is en je in je badkamer geen houten panelen wand kunt installeren. Dit akoestisch plafond, vaak gemaakt van schuim of stof en ontworpen om geluid te absorberen, wordt vaak gebruikt in badkamers waar de wanden niet afdoende zijn om panelen op te installeren. Daarnaast zie je dit soort plafond delen ook vaak in professionele audio-instellingen zoals opname- of uitzend studio’s. 

De voordelen van een akoestiek verbeterende houten panelen muur in de badkamer:

– akoestiek conform richtlijn
– eventueel zelf te monteren of betaalbaar uit te voeren door derden
– passend in bijna elk interieur
– passend in elk lichtplan
– onderhoudsarm en erg makkelijk reinigbaar
– betaalbare oplossing voor een groot probleem

– weer de mogelijkheid hebben om op een normale manier gesprekken te voeren in de badkamer