Een badkamer schoon en in goede staat houden, is waarschijnlijk niet het meest opwindende op je takenlijst. Maar het uitstellen van klein en regelmatig onderhoud kan later tot grotere problemen leiden. Dit omdat een badkamer, samen met de keuken, de ruimte in huis is die het meest wordt blootgesteld aan vocht. Dit kan leiden tot schimmel, wat dan weer kan leiden tot gezondheidsklachten. Dit is echter niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor materialen. Zo heb je veel minder onderhoud kunststof kozijnen dan aan houten.

Of het nu gaat om het aanleren van goede, regelmatige gewoonten die helpen voorkomen dat schimmel kan ontstaan, of om de eerste tekenen van een lekkende gootsteen in een vroeg stadium aan te pakken, er zijn genoeg dingen die je kunt doen om het onderhoud van de badkamer goed te doen, in deze blog lees je hoe.

Materiaalgebruik

Kies voor materialen die minder last hebben van vocht. Zo zijn kunststof kozijnen dus ideaal, aangezien vocht hier geen invloed op heeft. Daarnaast is de uitstraling van dit materiaal de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor je vaak het verschil met houten kozijnen niet meer ziet!

Voorkom schimmelvorming in de badkamer

Badkamers bieden geweldige omstandigheden voor schimmels: ze zijn vaak nat, warm en soms donker. Schimmel is niet alleen vies, maar kan ook schade aanrichten aan de oppervlakken waarop het zich vormt, zoals de muren en het plafond. Het kan ook de gezondheid aantasten, vooral als je ademhalingsproblemen, huidproblemen of een verzwakt immuunsysteem hebt. Ouderen en kinderen kunnen ook gevoeliger zijn voor de effecten van schimmels.

Zodra het verschijnt, zal schimmel blijven groeien en zich verspreiden, dus het is het beste om te proberen om te voorkomen dat het zich in de eerste plaats vormt. Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om schimmelvorming in uw badkamer te voorkomen:

  • Houd de ruimte geventileerd:  zet bijvoorbeeld een raam open of gebruik een ventilator tijdens het douchen 
  • Schoonmaken na een douche: het lijkt misschien een flink karwei, maar het is goed om er een gewoonte van te maken om het glas en de tegels na elke douche schoon te maken en zo overtollig water te verwijderen. Een wisser in de badkamer houden kan hierbij helpen
  • Was handdoeken en badmatten regelmatig en zorg ervoor dat je een plek hebt om je handdoek goed op te hangen na gebruik
  • Controleer regelmatig op vroege tekenen van schimmel: vergeet niet om de meer verborgen plekken in de gaten te houden, zoals achter de deur, onder de gootsteen, in armaturen en fittingen en op het douchegordijn
  • Houd de badkamer netjes: probeer rommelige plekken in de badkamer te vermijden, omdat dit het veel gemakkelijker maakt om schimmelvorming te herkennen

Lekkage in de badkamer verhelpen

Een lekkende badkamer leiding verspilt water en kan schade aan de badkamer veroorzaken, evenals schade aan het plafond van de verdieping eronder. Controleer al de leidingen en onder de gootsteen op lekkage.

Routineonderhoud helpt lekken te voorkomen, en wanneer een lek wordt opgemerkt, kan het meestal worden gerepareerd met een eenvoudige en goedkope oplossing. Als je lekkages of waterproblemen heeft, wacht dan niet te lang om professionele hulp in te schakelen. Wacht je te lang, dan kan de schade alleen maar groter worden en dit probleem zal niet vanzelf weggaan!