Een eigen home wellness: heerlijk genieten

Een eigen home wellness betekent thuis optimaal kunnen genieten van de geneugten van spa en wellness. Of je nu een gewone sauna, infraroodsauna of een Turks stoombad hebt, naast genieten moet je de wellness installatie ook onderhouden. Wat kost dat precies, zowel qua onderhoudskosten als energiegebruik? En waar moet je goed op letten bij het onderhoud van je home wellness?

De kosten van het onderhoud van je thuis sauna

De onderhoudskosten van je home wellness vallen over het algemeen erg mee. Je kunt dit zelf doen door jouw sauna of stoombad minstens eenmaal per maand te reinigen met speciale reinigingsmiddelen. Zo kun je denken aan zogeheten Alivida reiniger, maar ook aan paraffine-olie en andere desinfecteermiddelen. Belangrijk bij het schoonmaken en onderhoud van je thuis wellness is dat agressieve reinigingsmiddelen worden vermeden. Kies altijd voor huidvriendelijk schoonmaakmiddelen. Neem de sauna regelmatig van de binnenkant af met een vochtige doek. Ook kun je eens per jaar de houten bankjes aan de binnenkant glad schuren en voorzien van een beschermende olielaag. De bankjes trekken namelijk vocht en vuil aan. Schuren en oppoetsen is dan ook verstandig. Vervang verder minimaal één keer in de twee jaar de saunakachel, zodat die goed blijft werken. En verder moet je er natuurlijk voor zorgen dat het houten saunakuipje iedere stoombeurt van vers water wordt voorzien. Op deze manier voorkom je schimmelvorming.
Overigens kun je het onderhoud van je home wellness en de reiniging ook uitbesteden aan een specialist middels een onderhoudscontract. Dit zal doorgaans enkele tientallen euro’s per jaar kosten, maar is eigenlijk niet nodig. Sauna’s en stoombaden vergen namelijk weinig onderhoud.

De elektriciteitskosten van jouw eigen wellness

De elektriciteitskosten behoren ook tot de onderhoudskosten van je home wellness. Gelukkig vallen de kosten voor elektra van sauna’s en stoombaden over het algemeen erg mee. De kosten zijn afhankelijk van enkele factoren, zoals de grootte van de sauna en de temperatuur waarop er verwarmd wordt. Doorgaans bedragen de kosten van aansluiting op het eigen elektriciteitsnetwerk nog geen euro per uur. Wat grotere sauna’s verbruiken voor één tot anderhalf euro aan stroom per uur. Zorg er overigens voor dat je jouw sauna of Turkse stoombad aansluit op een natte stroomgroep, die kortsluiting en ongelukken voorkomt. Vaak bestaat deze al, maar is dat niet zo: schakel dan een elektricien in om dit voor je aan te leggen. Vaak kost dit aanleggen van een veilige stroomvoorziening niet meer dan 150-200 euro.

Het grote genieten kan lang duren bij goed onderhoud!

Als je de bovengenoemde aandachtspunten voor het onderhoud van je thuis sauna serieus neemt, zul je lang plezier hebben van jouw privésauna of stoombad. Laat het grote genieten maar beginnen! Veel succes met onderhoud van je thuis wellness en natuurlijk ook veel saunaplezier toegewenst.