Het wordt tijd dat jouw huis in de schoolbanken gaat. Een slimme woning bouw je digitale steen voor digitale steen, daarbij zul je zelf als virtuele onderwijzer aan de slag moeten gaan. Eigenlijk klinkt dit als best veel werk. Hoe kun je een woning slimmer maken en wanneer pluk je hier de vruchten van?

Hoe maak je een woning slimmer?

Een smart home inrichten vereist naast een internetverbinding ook een bereidheid van de bewoner(s). Want je kunt honderden slimme apparaten kopen, dit betekent niet dat iedere oplossing in jouw situatie van toepassing is. Bouw je smart home zoals een aannemer een normaal huis bouwt; begin met de fundering en plaats daar delen op die een afzonderlijke functie vervullen en in combinatie een compleet huis vormen. Zo zul je naast een WiFi router ook een bridge nodig hebben zoals de Somfy TaHoma. Die laat je meerdere apparaten en diensten aan elkaar koppelen. Daarna volgt hardware zoals Sonos luidsprekers of Philips Hue lampen, maar ook (online) software zoals een spraakassistent of cloud opslag om beelden van je bewakingscamera terug te kunnen kijken. Het zijn allemaal bouwstenen voor een smart home.

Is het meer werk dan het oplevert?

Een enkel ‘slim’ apparaat kan plug&play zijn, een hele rits aan slimme apparaten zullen zeker wat tijd en moeite kosten om aan de praat te krijgen. Je kunt dit overlaten aan een expert, dan moet je toch echt wel duizenden euro’s rekenen voor een functionele smart home. Je kunt ook zelf gaan bouwen op basis van een smart hub en vervolgens steeds een onderwerp aanpakken dat voor jou een meerwaarde biedt. In veel gevallen zal beveiliging de eerste stap zijn. Denk hierbij aan een alarmsysteem, een IP camera, slimme deursloten of een combinatie van security maatregelen. Je kunt ook het wooncomfort in huis verhogen met lampen die je op afstand kunt dimmen, gordijnen die in de ochtend automatisch openen of de verwarming die ervoor zorgt dat je in de ochtend niet in een koude badkamer staat. Je moet bereid zijn om jouw woning ‘een lesje te leren’ en ook wat geduld uitoefenen voordat het vlekkeloos werkt. Rome is ook niet in één dag gebouwd, uiteindelijk zul je er veel profijt van hebben.

Wat betekent autonoom eigenlijk?

Huisautomatisering gaat lang niet altijd automatisch. Natuurlijk is het reuze handig als je met je vieze handen in de keuken bezig bent en Siri kan vragen om een liedje te spelen op Spotify, maar dat is nog steeds bediening. Een autonoom functionerend apparaat heeft geen verdere input nodig van personen of andere apparaten. Binnen een smart home zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Apparaten en toepassingen die eenvoudiger te bedienen zijn dan voorheen zoals met spraakbesturing.
  • Apparaten die op zichzelf niet zoveel doen maar gekoppeld aan andere toepassingen zeer waardevol kunnen zijn. Denk aan een lichtsensor van Somfy die de PoweredBlinds elektrische gordijnen inschakelt wanneer het donker wordt.
  • Apparaten die volledig autonoom werken met optionele koppeling aan een thuisnetwerk. Bijvoorbeeld een rookmelder met ingebouwd alarm die eventueel ook de Hue verlichting kan inschakelen bij detectie.

De meeste vormen van huisautomatisering behoren tot de tweede categorie. Je zult er nog steeds een handeling voor moeten verrichten, het wordt wel iets eenvoudiger. Dit is ook een proces dat je zelf moet doormaken. Een gordijn dat sluit door er met je hand langs te gaan is al een verbetering op met je vette tengels aan de stof trekken. Met een app bedienen is alweer een stap verder, letterlijk omdat je niet meer in de buurt hoeft te zijn. Met een timer is reuze handig en met een lichtsensor kun je echt het werk volledig uit handen geven. Een slimme thermostaat van Honeywell is ook een toepassing die je stukje bij beetje kunt ‘loslaten’. In het begin weet de thermostaat nog niet echt wat jouw routine is, maar na enkele weken begint de software patronen te herkennen en speelt daar op in zonder dat je hier werk voor hoeft te verrichten.

Houd updates in de gaten

Smart home begon eigenlijk met domotica. Dit waren toepassingen met als doel senioren en mindervaliden langer zelfstandig te laten wonen. Denk aan lichten die automatisch inschakelen als je in een ruimte loopt of een alarmknop voor als er iets niet in orde is en er een zorgverlener ingeschakeld moet worden. Later zijn er steeds meer producten voor consumenten bijgekomen met als voornaamste doel het wooncomfort te verhogen, maar ook zeker voor persoonlijke beveiliging. Er is nu veel mogelijk, toch stopt de ontwikkeling niet wanneer je het apparaat koopt en installeert. Veel apparaten functioneren op basis van complexe software die regelmatig aangepast en verbeterd worden. Controleer daarom regelmatig of er firmware updates beschikbaar zijn of dat er een app update op jouw smartphone staat te wachten.