Vochtoverlast en schimmel in de badkamer, het is een vaak voorkomend probleem. Het is niet enkel vervelend, maar kan ook schadelijk zijn voor uw gezondheid. Wat vocht precies doet en welke remedies er zijn, leest u hieronder.

Hoe herkent u vocht in de badkamer?

Doordat u in deze ruimte vaak gaat douchen of baden, komt er veel vocht vrij. Wanneer dit vocht niet op een efficiënte wijze wordt afgevoerd, gaat het zich vastzetten. Te veel vocht herkent u aan condens op uw ramen, schimmel- en/of vochtplekken op muren en plafond, radiatoren die gaan roesten, verf die loslaat en een vieze, muffe geur.

Dan maar het raam open?

Het raam openen is beter dan niets, maar het is niet echt een doeltreffende oplossing. Wanneer het koud is buiten, komt er namelijk koude lucht naar binnen en die neemt minder vocht op dan warme lucht. Een raam ventileert trouwens niet voldoende om het schimmelprobleem tegen te gaan.

Hoe vermindert u vochtoverlast en/of schimmel?

Eerst en vooral zijn er kleine zaken die een beetje kunnen helpen. Veeg tegels, spiegels, douchewanden en bad goed droog vooraleer u de badkamer verlaat en laat geen natte handdoeken achter. Laat de badmat goed drogen en vervang regelmatig accessoires, zodat schimmel geen kans krijgt om erop te groeien. Eventueel kunt u ook de verwarming zoveel mogelijk uitzetten, want vocht in combinatie met warmte is de ideale voedingsbodem voor schimmel. Daarnaast is een goede isolatie aan te raden. Die zorgt ervoor dat het verschil in temperatuur tussen lucht en oppervlak kleiner is, waardoor er minder condens ontstaat. Zorg voor zoveel mogelijk tegels, want schimmels houden niet van een glad oppervlak.

De kern van het probleem zal echter pas écht opgelost geraken wanneer u de badkamer gaat ventileren. Badkamerventilatoren zorgen ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd en frisse lucht in de badkamer komt. Op die manier ontstaat er een gezond badkamerklimaat. Er bestaan verschillende soorten badkamerventilatoren voor elk budget. Sommige types zet u gewoon zelf aan en uit met een knop. Andere werken met een ingebouwde timer en dan loopt de ventilator nog een tijdje door wanneer u reeds uit de badkamer bent. Meer gespecialiseerde ventilatoren gaan automatisch aan wanneer de luchtvochtigheid een bepaald percentage bereikt en blijven werken tot de ideale vochtigheidsgraad bereikt werd.

Denk eraan: wanneer u schimmel negeert, wordt het probleem alleen maar groter. Schimmel vermenigvuldigt zich namelijk supersnel en dit wil u niet meemaken.