Het kiezen van de juiste kraan kan een uitdaging zijn. Het is meer dan alleen de stijl of afwerking, maar ook de kwaliteit en componenten die erbij horen. Om je te helpen kiezen, volgt hier een overzicht van de verschillen waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een goede kraan.

Functies die je wel en niet wil

Terwijl je online of in de schappen van de plaatselijke bouwmarkt zoekt, zie je een brede selectie kranen. Het vinden van de verschillen tussen modellen van lage en hoge kwaliteit komt neer op de kenmerken en op hoe geschikt deze bij de gootsteen past.

Beginnend met functionele verschillen, moet je beslissen over het aantal handvatten. Hoewel ontwerpen met twee hendels een stijlvolle symmetrie kunnen brengen in een wastafel of aanrecht in de badkamer, zijn enkele hendels aantoonbaar praktischer en vergemakkelijken ze de verandering van de temperatuur van het water. Hetzelfde geldt voor het bereik en de hoogte van de uitloop. Om dit te bepalen, moet je goed kijken naar het gebied waar deze wordt geïnstalleerd. Zitten er planken in de weg? Is het een spoelbak met drie schalen? Dergelijke factoren spelen een rol bij de vraag of een kraan in de ruimte past.

Een ander aspect van de functie is om te kiezen voor een neerklapbare sproeier voor de keuken of gootsteen in plaats van een “zij”-sproeier, die makkelijker gaat lekken. Over lekken gesproken, je wil ervoor zorgen dat de kraan een keramische klep heeft, omdat deze de beste betrouwbaarheid op lange termijn biedt. Anders kun je te maken krijgen met lekkages en daaropvolgende waterschade.

Een laatste onderdeel waar je rekening mee moet houden is de afwerking. Hoewel je misschien een stijl wilt kiezen die bij de rest van het decor past, zijn niet alle afwerkingen gelijk. Sommige, zoals chroom, zijn zeer duurzaam, terwijl andere zijn gecoat met epoxy of een vergelijkbare stof, waardoor ze juist weer beter bestand zijn tegen vlekken en vegen. Voordat je een beslissing neemt op basis van uiterlijk, is het belangrijk om te onderzoeken welke afwerking het beste is voor jou.

hier moet je aan denken als je een nieuwe kraan koopt

De gevaren van kranen van slechte kwaliteit

Waarom is het zo belangrijk om te kiezen voor een kraan van goede kwaliteit? Kranen van slechte kwaliteit kunnen gevaarlijk zijn en snel slijten, waardoor ze een slechte investering zijn. Vermijd bijvoorbeeld producten die zijn vervaardigd zijn met schadelijke zware metalen, zoals inferieure koper- en zinklegeringen.

Deze potentieel toxische eigenschappen kunnen schadelijke gezondheidseffecten hebben op het lichaam na langdurige blootstelling. Het is ook het beste om producten die zinklegeringen gebruiken te vermijden, omdat deze gemakkelijk oxideren. Wanneer dit gebeurt, kan de binnenkant van het armatuur corroderen, broos worden en mogelijk barsten in de winter.

Hoe de kwaliteit van de kraan te controleren?

Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit van een kraan te beoordelen:

  • Materialen: De externe en interne componenten zijn gemaakt van stevig, duurzaam materiaal.
  • Cartridge: Het heeft een hoogwaardige keramische cartridge die bestand is tegen hoge temperaturen en chemische corrosie.
  • Beluchter: Het heeft een eersteklas beluchter die het geluid beperkt en water bespaart en toch voldoende kracht biedt.
  • Beplating: Het heeft een dikke beplating, bij voorkeur chroom of nikkel, die bestand is tegen oxidatie, corrosie en blaarvorming aan het oppervlak.
  • Flexibel inspuiten: De fabrikanten volgden strikt de richtlijnen op het gebied van grondstoffen, productie, montage en inspectie.

Een hoogwaardige kraan kiezen

Als je klaar bent om je kraan te upgraden, meet dan vooraf grondig, doe je onderzoek en volg de installatie-instructies zorgvuldig. Onthoud dat stijl een belangrijk aspect is, maar praktisch is veel belangrijker!

Lees ook: Touchless kranen voor in de badkamer