Een badkamer is ’s ochtends je opfrisser en ’s avonds je ontspanning. Als dingen echter niet meer goed werken, is het tijd voor een badkamer renovatie of misschien zelfs een compleet nieuwe badkamer. In welke gevallen is je badkamer opknappen een betere optie dan een nieuwe badkamer kopen? En wat kost een badkamer?

Badkamer verbouwen

Een badkamer renovatie is de beste optie wanneer je badkamer grotendeels nog in orde is en maar een paar dingen aan vervanging toe zijn. Bijvoorbeeld een douchecabine, kranen of het ventilatiesysteem.

Je badkamer opknappen scheelt heel wat werk ten opzichte van een compleet nieuwe badkamer kopen. Met een badkamer renovatie hoef je niet alles eruit te slopen en alle nieuwe dingen er weer in te zetten.

Badkamer renovatie kosten

De kosten van je badkamer vernieuwen lopen uiteen van €1.000 tot €7.000. Het ligt er natuurlijk aan wat je precies wilt vervangen. De duurste dingen om te vervangen zijn je bad, je douche en daarna de vloer.

Zeker als je maar één of twee dingen renoveert is dit bedrag best bij elkaar te sparen. Heb je hier echter niet de mogelijkheden voor, dan is een lening afsluiten een optie. Wij raden in dat geval de persoonlijke lening aan, omdat de rente aftrekbaar is van de belasting wanneer je deze financiering gebruikt voor het verbouwen van je woning. Geld lenen vergelijken via Geld.nl zorgt dat je de beste rente en voorwaarden voor je lening vindt.

Badkamer opknappen voor- en nadelen

Om nog even samen te vatten wat nu de voor- en nadelen zijn van een badkamer renoveren, zetten we ze voor je op een rij.

Voordelen badkamer renoveren:

  • Scheelt werk ten opzichte van nieuwe badkamer
  • Scheelt geld ten opzichte van nieuwe badkamer
  • Badkamer ziet er weer verzorgd uit

Nadelen badkamer renoveren:

  • Na een tijdje zullen er andere dingen vervangen moeten worden

Nieuwe badkamer kopen

Wanneer vrijwel je hele badkamer verouderd is en er veel vervangen moet worden, is een compleet nieuwe badkamer kopen aan te raden. Je laat alles slopen, waarna alles opnieuw erin wordt gezet. Dit is je kans om de badkamer van je dromen te hebben.

Een badkamer verbouwen kost echter veel tijd, zo’n drie weken. Gedurende die tijd is je badkamer niet bruikbaar. Houd daar rekening mee als je een nieuwe badkamer koopt.

Kosten nieuwe badkamer

Wat kost een nieuwe badkamer? Omdat alles opnieuw erin gezet moet worden, hangt er best een prijskaartje aan een nieuwe badkamer. Denk aan een bedrag tussen de €5.000 en €15.000.

De prijs is uiteraard sterk afhankelijk van je wensen. Een simpele badkamer met alleen de basisbenodigdheden is logischerwijs goedkoper dan een badkamer met regendouche, bubbelbad en sauna.

Mocht je overwaarde hebben op je hypotheek, dan is het voordeliger daar de nieuwe badkamer mee te financieren. Heb je dit niet, dan raden we ook hier een persoonlijke lening aan. De rente is aftrekbaar, omdat je de lening voor het verbouwen van je woning gebruikt. Dat scheelt weer in de kosten.

Nieuwe badkamer voor- en nadelen

Hoewel er meer nadelen zitten aan een badkamer verbouwen dan aan renoveren, zijn de voordelen het waard.

Voordelen nieuwe badkamer:

  • Kan nieuwe badkamer samenstellen naar je wensen
  • Hoeft een lange tijd niets aan je badkamer te doen

Nadelen nieuwe badkamer:

  • Intensieve klus
  • Kost meer dan badkamer renoveren
  • Moet iemand anders zijn badkamer lenen