Een legionellabesmetting is ontzettend vervelend en kan ook verstrekkende gevolgen hebben. Daar wil natuurlijk niemand mee geconfronteerd worden. Daarom is het belangrijk om een legionellabesmetting te voorkomen. Dat kan onder andere met een Legionella Beheersplan. Maar wat is dat eigenlijk precies? En wat te doen bij legionella? We vertellen je er hieronder alles over!

Wat te doen bij legionella?

Het kan altijd gebeuren dat je last krijgt van een legionella besmetting in de waterinstallatie. Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat de leidingen worden gedesinfecteerd en gereinigd. Daarvoor kun je gelukkig terecht bij tal van gespecialiseerde bedrijven. De meeste bedrijven ontsmetten de waterinstallatie met thermische desinfectie. Daarbij worden de leiding langzaam gevuld met heet water waardoor het als het goed is wordt gedesinfecteerd. Dat is een zeer doeltreffende behandeling van de legionella besmetting en bovendien ook nog eens erg milieuvriendelijk. Het kan echter wel gebeuren dat deze desinfectie niet werkt. In dat geval zal er gebruik moeten worden gemaakt van een chemische desinfectie. Dat is echter flink wat meer werk omdat de installatie daarvoor volledig moet worden afgekoppeld van het net. Daarna kan het leidingsysteem worden gevuld met een chemisch desinfectiemiddel.

Voorkomen is beter dan genezen!

Een zorgvuldige aanpak van legionella begint echter veel eerder. Ook hierbij geldt namelijk dat voorkomen beter is dan genezen. Dat kan simpelweg door middel van een risicoanalyse en een legionella beheersplan. Daarbij wordt onder andere gekeken welk risico je loopt het de drinkwaterinstallatie en welke maatregelen er volgens de officiële regelgeving moeten worden genomen om dit risico zo klein mogelijk te maken. Strooming maakt zo’n risicoanalyse en naar aanleiding daarvan wordt er een beheersplan voor legionella opgesteld waardoor de kans ontzettend klein wordt dat je ook daadwerkelijk last krijgt van een besmetting.

Legionella beheersplan

Het doel van een dergelijk plan is om legionella besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Daarbij worden de oorzaken van besmetting voorkomen en wordt er tevens voor gezorgd dat waterinstallatie op de juiste manier beheerd wordt. Dat zo’n beheersplan effectief is blijkt wel uit het feit dat het op ongeveer 10.000 locaties in Nederland zelfs verplicht is om zon beheersplan op te laten stellen. Dat zijn voornamelijk zorginstellingen, ziekenhuizen, hotels, zwembaden en gebouwen met een cel functie. Die lopen over het algemeen een groot risico waardoor men het opstellen van een beheersplan verplicht heeft gemaakt.

Wat staat er in een beheersplan legionella?

Zoals gezegd is het doel van een dergelijk beheersplan om besmetting met legionella te voorkomen. Een beheersplan bestaan uit verschillende maatregelen die uitgebreid uiteengezet worden. Deze maatregelen zijn bedoeld om de bacterie voortdurend onder controle te houden. Daardoor wordt de kans op besmetting zo laag mogelijk gemaakt. Daar horen verschillende werkzaamheden bij die het beste bijgehouden kunnen worden in een logboek. Dat is trouwens direct ook erg handig wanneer er een inspectie van het drinkwaterbedrijf komt. Je kunt er overigens voor kiezen om een gespecialiseerd beheersplan te laten opstellen. Er zijn echter ook simpele en doelgerichte versies beschikbaar die bedoeld zijn om aan de zorgplicht te voldoen.