De badkamer is een plek waar je je kunt ontspannen, maar ook een plek die praktisch is. Je wil natuurlijk beide aspecten van deze ruimte zo optimaal mogelijk benutten. Gelukkig is dit heel goed mogelijk met het type verlichting dat je gebruikt. Zo kun je praktisch licht installeren voor het scheren, make up, etc. en sfeer led verlichting voor als je wil ontspannen in bad. Zoals je ziet zijn er tegenwoordig heel wat meer afwegingen te maken dan welke inbouwspots voor badkamers je kiest. Samen met jou kijken we hoe je dat het beste kunt inrichten en waar je op moet letten.

Nadenken over plaats en installatie

Bij de combinatie water en elektriciteit moet je natuurlijk oppassen. Ook bij het gebruik van verlichting in de badkamer moet je dus goed nadenken over plaats en installatie. Controleer daarom altijd dat het type verlichting dat je in de badkamer wil gaan gebruiken en check dan vooral of deze waterdicht is. Bij led verlichting kun je dit zien  aan de IP-waarde, die staat aangegeven op de verpakking en/of in de productomschrijving. De IP-waarde bestaat uit een getal van twee cijfers, waarbij het tweede getal aangeeft hoe waterbestendig de verlichting is.

De sfeer bepalen

Tegenwoordig kun je met waterdichte led-verlichting een enorme invloed hebben op de sfeer in je badkamer. Led-strips langs het badkamermeubilair of waterdichte led-spotjes in bad monteren heeft een aangenaam effect op de sfeerbeleving. Houd je van een moderne en eigentijdse look, kies dan voor kleuren als lichtgeel, blauw of wit. Aan te raden is om inspiratie op te doen op internet en voorbeelden van stijlvol verlichte badkamers te zoeken, omdat het vaak moeilijk is een duidelijk beeld van led kleurgebruik in je hoofd te krijgen. Op youtube kun je hier ook enorm veel instructie- en sfeervideo’s over vinden.

Doorontwikkeling van led

Led lampen zijn de laatste jaren enorm doorontwikkeld. Waar tot een paar jaar geleden deze vorm van licht niet echt geschikt was als sfeerverlichting is het dat nu wel. Zo kun je de huidige rgb led strip daar uitermate goed voor gebruiken, de kleuren zorgen zelfs voor een extra sfeer, die zeker in de badkamer erg goed tot zijn recht komt. 

Duurzame oplossing

Daarnaast is een led-lamp de meest milieuvriendelijke vorm van verlichting. Doordat je energie bespaart door voor led-verlichting te gebruiken, bespaar je uiteindelijk ook nog eens geld. Zit je nog meer ontspannen in bad. Bovendien zijn leds zeer geschikt voor de badkamer, omdat ze niet warm worden en vochtbestendig zijn. Je kunt kiezen voor led-lampen in verschillende kleurtemperaturen en leuke felle kleurtjes, en ook dimbare verlichting is makkelijk te realiseren met led-lampen en een geschikte dimmer.