Als je je badkamer gaat verbouwen, moet je aan een hoop dingen denken. Is er ruimte voor verschillende badkamermeubels of heb je slechts plaats voor één badkamerkast? Wil je klassiek wit sanitair of ga je op zoek naar trendy zwart sanitair? Aangezien een badkamer over het algemeen niet heel groot is, moet je bij de indeling van een badruimte met een aantal zaken rekening houden. Wij helpen je een handje op weg en leggen je uit waar je op moet letten bij het inrichten van een badkamer.

Breng je eisen in kaart

Bedenk als eerste goed wat je precies met je badkamer wil doen en wat je wensen zijn. Ook in een kleine badkamer kun je een bad plaatsen, maar gebruik je die genoeg, want zoiets neemt een hoop ruimte in beslag. Misschien kun je dan beter een douchecabine plaatsen, zodat er genoeg ruimte overblijft voor toilet, badkamermeubels, etc. Laat je vooral ook inspireren en bedenk hoe jouw droombadkamer eruit ziet. Pinterest is een goed medium om inspiratie op te doen, maar je kunt natuurlijk ook woonmagazines, tijdschriften en folders erbij pakken. Als je eenmaal hebt bedacht hoe je perfecte badkamer eruit ziet, vertaal dan dat gevoel naar jouw beschikbare ruimte. 

Zorg voor een praktische, handige indeling

Als je eenmaal weet wat je wil, zul je keuzes moet gaan maken afhankelijk van je budget. Je moet beginnen met de ‚essentials,’ dus de zaken die sowieso in jouw badkamer moeten komen. Daar op gebaseerd kun je een indeling gaan maken en de rest van de ruimte gaan indelen. Nu de onderdelen en de stijl van je nieuwe badkamer bekend zijn is het tijd om de ruimte op te meten en een ontwerp te gaan maken. Dit kun je natuurlijk in een showroom laten doen maar het advies is om dit zelf ook eens te proberen. Hiermee krijg je namelijk al vrij snel een beeld van de mogelijkheden binnen de ruimte die beschikbaar is.

Ga je de verbouwing zelf doen of schakel je een expert in?

Als je een duidelijk beeld hebt van wat je wil en hoe je dat denkt te bereiken, kun je weer verder en bedenken hoe je dit tot stand wil gaan brengen. Je kunt vaak kosten besparen door een hoop zelf te doen. Als je dat doet, raden we je aan om nog steeds naar een specialist te gaan. Die kan je vaak nieuwe inzichten geven en komt misschien met mogelijkheden voor je badkamer waar je zelf nog niet aan had gedacht. Laat dan meteen een ontwerp en een offerte maken, zodat je makkelijk kunt vergelijken. Laat je goed informeren over de installatiekosten, want vooral hier kun je veel op bezuinigen als je alles zelf doet. Wat is er inclusief als je het laat doen? Denk aan het verleggen van de leidingen, slopen van de bestaande situatie en gebruiksklaar opleveren van de nieuwe badkamer.

Sfeer aanbrengen

Voor het verbouwen zelf zijn genoeg instructievideo’s te vinden, dus je hoeft echt niet veel technisch inzicht hebben om een hoop zelf te kunnen doen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een deel zelf te doen, en een deel door een specialist laten uitvoeren. Als laatste, nadat alles geïnstalleerd en getest is, kun je je badkamer meer sfeer geven door deze in te richten met stijlvolle accessoires. Daarna is het tijd om te genieten van je nieuwe badkamer!