Een badkamer heeft allerlei verschillende functies. Van ontspannen in een warm bad na een lange dag werken tot het snel tandenpoetsen voor je de kinderen naar school brengt. Voor ontspannen heb je natuurlijk behoefte aan een ander type licht dan wanneer je je tanden moet poetsen of make up op doen. Van de ene kant wil je sfeerverlichting zodat je er een fijne plek van kunt maken, van de andere kant heb je ook af en toe behoefte aan praktisch, wit licht. Als je echt over de verlichting in de badkamer gaat nadenken, zul je merken dat dat iets meer inhoudt dan alleen ledstrips uitkiezen. Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld om waterdichte verlichting in de badkamer te nemen? Hoeveel lumen wil je in de badkamer? Sfeerverlichting, hoe realiseer je die het beste? Wij geven je de antwoorden op al dit soort vragen over badkamerverlichting in onderstaand artikel.

Led geschikt voor allerlei type verlichting

Led lampen zijn de laatste jaren enorm doorontwikkeld. Waar tot een paar jaar geleden deze vorm van licht niet echt geschikt was als sfeerverlichting is het dat nu wel. Zo kun je de huidige rgb led strip daar uitermate goed voor gebruiken, de kleuren zorgen zelfs voor een extra sfeer, die zeker in de badkamer erg goed tot zijn recht komt. 

Milieuvriendelijk

Daarnaast is een led-lamp de meest milieuvriendelijke vorm van verlichting. Doordat je energie bespaart door voor led-verlichting te gebruiken, bespaar je uiteindelijk ook nog eens geld. Zit je nog meer ontspannen in bad. Bovendien zijn leds zeer geschikt voor de badkamer, omdat ze niet warm worden en vochtbestendig zijn. Je kunt kiezen voor led-lampen in verschillende kleurtemperaturen en leuke felle kleurtjes, en ook dimbare verlichting is makkelijk te realiseren met led-lampen en een geschikte dimmer.

Direct het licht dat je nodig hebt

Led verlichting zal direct op volle sterkte branden, terwijl een spaarlamp bijvoorbeeld tijd nodig heeft om op volle sterkte te schijnen. Ook na gebruik zijn led lampen een stuk milieuvriendelijker, zo komen bij het recyclen geen schadelijke stoffen vrij. Zo wordt je badkamer in één stukken milieuvriendelijk en zuiniger qua energie verbruik.

Let op de IP-waarde

Bij de combinatie water en elektriciteit moet je natuurlijk als oppassen. Ook bij het gebruik van verlichting in de badkamer moet je dus goed nadenken over plaats en installatie. Controleer daarom altijd dat de led-verlichting die je in de badkamer gaat gebruiken of deze waterdicht is. Dit zie je aan de IP-waarde, die staat aangegeven op de verpakking en/of in de productomschrijving. De IP-waarde bestaat uit een getal van twee cijfers, waarbij het tweede getal aangeeft hoe waterbestendig de verlichting is.

Voor algemene badkamerverlichting kun je het beste lampen met een IP-waarde van tenminste IP44 (plensdicht) of IP 45 (sproeidicht) gebruiken. Vooral bij de verlichting in de doucheruimte of in het bad zelf is het erg belangrijk dat je kiest voor geheel waterdichte lampen. Gebruik op die plekken daarom leds met een IP-waarde van minimaal IP 67.

Meerdere lichtbronnen?

Vaak hebben badkamers geen of weinig natuurlijk licht, terwijl je toch goed wil kunnen zien waar je mee bezig bent. Het is daarom belangrijk om voor genoeg badkamer licht te zorgen. Hoe sterk die verlichting moet zijn, hangt vooral af van de grootte van de ruimte. Door meerdere lichtbronnen te gebruiken, kun je de verlichting in je doucheruimte of badkamer makkelijk aanpassen aan verschillende activiteiten en situaties.

Inbouwspotjes

Functionele led-verlichting voor in de badkamer bestaat dan bijvoorbeeld uit dimbare inbouwspotjes voor je algemene verlichting en een felle lamp met sterk wit licht bij de spiegel. Inbouwspotjes in de badkamer zijn een populaire keuze, omdat ze een strakke uitstraling hebben, maar daarnaast ook vochtbestendig zijn en ook in dimbare uitvoeringen verkrijgbaar zijn.