Een badkamer verbouwen kan een hele klus zijn. Het is dan ook erg belangrijk om te weten waar je moet beginnen en welke mogelijkheden er zijn voor een dergelijke verbouwing. Daarom hebben wij voor jou dé checklist voor het verbouwen van jouw badkamer gemaakt. Lees snel verder voor praktische tips en een overzicht.

Informeer jezelf goed en teken de ruimte uit

Voor je gaat verbouwen, is het belangrijk om een goed idee te hebben van wat je wil wat betreft de badkamer. Dat wil zeggen dat je Pintrest moet afstruinen en het liefst ook eens bij wat badkamerspecialisten gaan kijken. Heb je een idee van wat je allemaal in je badkamer wil en in welke stijl dat moet zijn, dan kun je het beste de ruimte van je badkamer gaan uittekenen. Zo kun je schuiven met de meubels en de extra opties die je wilt toevoegen. Het is dan makkelijk om te zien of alles zal gaan passen, wat de beste indeling is en of er extra aansluitingen nodig zijn. De standaardmaten van veel aangelegd sanitair is als volgt:

– Wastafel: 55cm ruimte aan de voorkant, 15cm zijkanten.
– Douche: 70cm ruimte aan de voorkant.
– Bad: 70cm ruimte aan de voorkant.
– Toilet: 50cm ruimte aan de voorkant, 20cm zijkanten.
– Bidet: 60cm ruimte aan de voorkant, 20cm zijkanten.

Dé checklist voor het verbouwen van jouw badkamer

Bij het maken van plannen voor je badkamer verbouwing, moet je natuurlijk weten wat voor budget er is. Een verbouwing is nooit gratis en de kosten kunnen hoog oplopen als je niet weet hoeveel je uit wilt geven. Kun je materialen van je huidige badkamer hergebruiken? Misschien wil je de tegels op de vloer laten zitten, of is het toilet nog prima. Door hier goed naar te kijken kun je veel besparen op de kosten. Ook scheelt het veel in de kosten als je de bestaande aansluitingen opnieuw kunt gebruiken voor de nieuwe badkamer. Dan hoeven er geen leidingen of aansluitingen omgelegd te worden en ben je ook nog eens sneller klaar.

Checklist voor het verbouwen van jouw badkamer

Tijdens de verbouwing zijn er ook verschillende dingen om rekening mee te houden en waar je beter van tevoren goed over na kunt denken. Waar ga je douchen in de tussentijd? De buren vinden het misschien wel prima als je een paar keer komt maar 2 weken lang is vaak wat lastiger. Onderschat dit niet. En door het klussen heb je extra behoefte aan een frisse douche op zijn tijd

Als je eenmaal de oude badkamer hebt gestript, neem dan de tijd om alle leidingen goed te bekijken. Lopen ze logisch, zijn ze nog goed, is de diameter goed, is de afvoer goed, is de toevoer goed en kort? Positioneer dan het ligbad, toilet en de douche en wastafels op de juiste plek. Dit is natuurlijk het moment om hier goed over na te denken en besef dat dit ook invloed kan hebben op de meerwaarde en verkoopbaarheid van je huis. 

het verbouwen van jouw badkamer

Het is het mooiste als de hele badkamer in dezelfde stijl is afgewerkt. Zo krijg je echt een geheel en past alles bij elkaar. Dit geeft ook de grootste meerwaarde voor als je later wilt verkopen. Bij de stijlkeuzes moet je vooral bedenken wat jij mooi vindt. Hou je van een klassieke uitstraling? Ga dan voor een klassieke stijl. Ga je toch liever met de trend mee? Zoek dan vooral inspiratie bij de nieuwste collecties. Zorg er wel voor dat je, als je niet je complete badkamer in een keer verbouwd, niet gaat voor een stijl die tijdelijk of te trendy is. Dan is het een stuk moeilijker om naderhand nog meubels te vinden die passend zijn.

Kosten afhankelijk van veel dingen

De kosten van een nieuwe of gerenoveerde badkamer zijn afhankelijk van best veel keuzes. Ga je bijvoorbeeld een geheel nieuwe badkamer maken of is een renovatie voldoende. Ook kun je hem zelfs naar een andere ruimte in huis verplaatsen. De beste plaats voor de badkamer is dicht bij je slaapkamer. Je wilt zo snel mogelijk van je slaapkamer naar de badkamer lopen ’s nachts en ’s avonds. Die keuze krijg je maar 1 keer dus dat moet je goed doen.

De leidingen zijn vaak een behoorlijk onderdeel van de kosten, vooral wanneer de indeling van de badkamer veranderd wordt. Denk daarbij aan het toilet, ligbad en/of douche verplaatsen of het plaatsen als het er überhaupt nog niet was. Werkzaamheden en kosten van de badkamer leidingen kun je hebben aan:

– Koud water toevoer van voorzieningen
– Warm water toevoer van ligbad/ douche/ wastafel
– Afvoer/ riolering van ligbad/ douche (draingoot of putje)/ wastafel/ toilet (dikkere leiding)
– Electra van licht/ wandcontactdozen/ sunshower/ sauna

checklist voor het verbouwen van jouw badkamer