Kalk aan de douchekop

Waarschijnlijk wel een van de grootste ergernissen binnen het huishouden: kalkaanslag. Dit slaat neer op kranen, op tegels en in het toilet. De douchekop heeft er ook snel last van. Niet alleen ziet het niet mooi uit, maar ook wordt de doorstroom door kalk belemmerd. Het gevolg is een harde ruwe waterstraal of een onregelmatige straal. Vaak zie je kalkaanslag ook duidelijk zitten als een witte aanslag. De sproeigaatjes in de douchekop kunnen verstopt zitten met een witte steenachtige of harde laag. De douchekop ontkalken is nu onvermijdelijk.

Hardheid van het water

In leidingwater zit kalk. De hoeveelheid kalk in het water geeft de hardheid aan. Hoe harder het water, hoe meer kalk er in zit en hoe eerder de douchekop last heeft van kalkaanslag. Zeer zacht water met bijna geen kalk wordt uitgedrukt in 0 tot 4 Duitse graden, terwijl zeer hard water meer dan 18 Duitse graden is. In Nederlandse huishoudens bedraagt dit vaak ergens tussen de 5 en 13 Duitse graden. Kalk uit het water zet zich makkelijk af tegen de douchekop. Het is belangrijk om de douchekop regelmatig te ontkalken.

Ontkalken douchekop

Een douchekop ontkalken blijkt niet altijd even eenvoudig. Want wie er lang mee wacht zal merken dat het ontkalken douchekop steeds lastiger wordt, omdat de kalk zich opstapelt. Niet alleen storend om te zien, ook zal de waterstraal steeds harder of onregelmatiger worden. Dit doet soms zelfs pijn. Ook bacteriën hechten zich makkelijker in het ruwe oppervlak van de kalk, waardoor de hygiëne niet meer gewaarborgd is. De douchekop ontkalken moet minstens tweemaal per jaar gebeuren bij zacht water en vaker bij harder water. Of er moet gewacht worden totdat de straal niet meer prettig aanvoelt.

ontkalken douchekop

Douchekop ontkalken

Het ontkalken douchekop kan met behulp van speciale ontkalkmiddelen die in de winkel verkrijgbaar zijn. Het nadeel hiervan is dat ze vaak duur zijn en door de agressieve werking ook nog eens de douchekop aan kunnen tasten. Dit gebeurt met name eerder bij de kunststof douchekoppen. Maar ook met schoonmaakazijn of witte azijn kan de douchekop heel goed ontkalkt worden. Dit kan op verschillende manieren.

Uit elkaar halen

Door de douchekop te demonteren en hem uit elkaar te halen kunnen alle onderdelen in een badje met azijn worden gelegd. Een nachtje in laten trekken en de douchekop ziet er weer als nieuw uit. Daarna de kop even goed doorspoelen en weer in elkaar monteren. Zorg dat de doucheslang stevig is aangesloten om losspringen te voorkomen.

Ter plaatse ontkalken douchekop

Wie de douchekop niet eraf krijgt of deze wil laten hangen kan een plastic zakje vullen met azijn. Hang het zakje gevuld met azijn over de douchekop heen en maak deze vast met behulp van touw of elastiek. Na een nacht kan het zakje verwijderd worden. Ook nu even goed doorspoelen, want niemand wil azijn in zijn gezicht.

Douchekop ontkalken verminderen

Ook zo moe van het vaak ontkalken douchekop? Zoek je een manier om de douchekop ontkalken minder vaak uit te hoeven voeren? Droog dan na iedere douchebeurt de douchekop af met een handdoek, of reserveer hier een aparte doek voor. Hierdoor blijft er geen water aan de kop hangen en krijgt kalk minder kans om neer te slaan. De douchekop ontkalken is dan ook veel minder vaak nodig. Laat ook de andere gezinsleden dit doen.