Ben je toe aan nieuwe raambekleding? Of beginnen die oude gordijnen toch een beetje saai te worden? We hebben de zes laatste trends op het gebied van raambekleding op een rijtje gezet, waarbij naast het uiterlijk ook aandacht voor extra wooncomfort zeker niet mag ontbreken.

1. Meer kleur in huis

De trend voor komend seizoen is het gebruik van kleur. Neutrale tinten zijn een beetje uit de mode, het mag allemaal best wat kleurrijker worden in huis. Dan zul je met raambekleding direct het verschil merken, want die zal doorgaans een flink oppervlak bestrijken. Het is altijd bijzonder om te zien hoe een ruimte zal transformeren wanneer je de gordijnen sluit. Donkere tinten maken een ruimte optisch kleiner, dit geeft de kamer direct een knus en gezellig uiterlijk. Als je een kleine ruimte toch wat groter wilt laten lijken, kies dan voor een lichtere tint. Maar liever niet helemaal wit, crème of eierschaal want dat is toch een beetje saai.

Als je echt niet kunt kiezen is er nog een alternatief; kies wél voor een lichte, neutrale tint en maak gebruik van gekleurde verlichting in huis. Als je bijvoorbeeld een multicolor schemerlamp in de buurt van lichtgekleurde raambekleding plaatst, dan zullen de kleuren reflecteren met een zacht, diffuus licht. Wanneer je een beamer in huis hebt zou je zelfs afwisselende patronen kunnen projecteren op een effen rolgordijn. Want patronen zijn namelijk ook een trend voor komend seizoen.

2. Premium materialen

Als je regelmatig de inrichting wilt veranderen, dan is er zeker iets te zeggen voor budget opties. Voor een leuk prijsje kun je dan het interieur een complete make-over geven, en dan over enkele jaren weer opnieuw beginnen. Toch neigt de trend echt naar kwaliteit de komende tijd, dus geen budget kant-en-klaar gordijntjes meer. Laat liever maatwerk raambekleding hangen die perfect aansluit op de wand, en gemaakt is van hoogwaardige materialen. Dit komt niet alleen de levensduur ten goede, deze producten vallen vaak ook mooier. Als je de kosten op jaarbasis berekend zullen premium materialen vaak zelfs goedkoper uitvallen dan steeds goedkope producten vervangen. In plaats van steeds een nieuwe stijl die er altijd wat goedkoop uitziet, kies je voor een duurzame oplossing waar je echt van zult genieten.

Premium is vaak ook meer milieubewust. In deze wegwerpmaatschappij wordt de afvalberg alleen maar groter, met hoge kwaliteit raambekleding ben je ook duurzaam bezig.

3. Verticale raambekleding

Schuifgordijnen met dubbele plooi zien er stijlvol uit, ze kunnen wel een beetje oubollig overkomen. De meest populaire soorten raambekleding zijn tegenwoordig vooral verticaal georiënteerd. Denk aan rolgordijnen, vouwgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën. Schuivende overgordijnen en lamellen zijn een beetje op hun retour. Plissé gordijnen zijn extra bijzonder omdat ze niet alleen van boven naar beneden kunnen openen en sluiten, maar ook van beneden naar boven en zelfs tegelijkertijd. Dit is mogelijk dankzij een ingenieus systeem van touwtjes.

Bij verticale raambekleding wordt het openen en sluiten vaak uitgevoerd met touwtjes. Die bungelen doorgaans een beetje aan de zijkant, wat toch wel een nadeel is. Niet alleen voor het oog, ook de bediening is niet ideaal. Fabrikanten als Somfy leveren hiervoor elektrische raambekleding die je met een druk op de knop of een tik op het scherm kunt bedienen. Dat is veel eenvoudiger én het ziet er ook een stuk beter uit.

4. Gordijnen op maat

Deze trend sluit mooi aan op de voorkeur voor premium producten. Maatwerk betekent raamdecoratie dat precies aansluit op de vensters en kozijnen. Eigenlijk is dit heel vanzelfsprekend, je gaat toch ook geen ruiten plaatsen die net een paar centimeter te kort zijn? Dat zou gaan tochten. Gordijnen op maat zien er netjes en verzorgd uit, daarnaast zullen ze ook helpen met de isolerende waarde van de woning. Dit betekent minder opwarming in de zomer, en minder afkoeling in de winter. Alle beetjes helpen, zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Tevens kunnen de gordijnen op maat voor iedere geschikte ruimte worden aangepast en dus ook in je badkamer uitstekend passend maken.

5. Meester over het licht met verduisterende gordijnen

Wanneer je graag werkt met gekleurd kunstlicht kunnen we ook zeker verduisterende gordijnen aanbevelen. Multicolor LED lampen kun je in alle kleuren van de regenboog laten schijnen, het is dan wel prettig als het zonlicht niet binnen schijnt. Overigens zijn gordijnen die compleet verduisteren ook ideaal op de slaapkamer. Somfy maakt een fluisterstille elektrische gordijnrails, zo laat je in de ochtend het zonnetje langzaam maar zeker naar binnen schijnen.

6. Smart home raambekleding

We hebben al enkele keren elektrische raambekleding genoemd. Hoewel je hiervoor niet noodzakelijk allerlei apparatuur in huis voor hoeft te halen, kun je wel veel meer bereiken met smart home apparatuur. Laat de raambekleding automatisch sluiten wanneer de verlichting wordt ingeschakeld. Of houd de zon buiten door een lichtsensor te plaatsen. Je kunt zelfs bij het afgaan van een slimme rookmelder de gordijnen automatisch laten openen én de lichten laten inschakelen. Dat verhoogt de veiligheid in huis, en dat is een trend waar iedereen achter kan staan!