Uw eigen sauna thuis

U overweegt om thuis een sauna te plaatsen in uw badkamer, dan zijn er een aantal sauna accessoires die zeker niet mogen ontbreken.

Verschillende typen sauna

Grofweg onderscheiden we drie typen sauna, ieder met hun eigen sauna benodigdheden en sauna accessoires.
De Finse sauna is vochtig en de temperatuur is vaak hoog. Deze sauna wordt gebruikt om het lichaam te reinigen en ter ontspanning.
De infrarood sauna is droog en wat koeler. Deze maakt gebruik van grote infrarood lampen die heel snel opwarmen. Dit type sauna wordt vooral gebruikt om de spieren en gewrichten te ontlasten. De infrarood sauna wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.
Een stoombad is een vochtige ruimte waar stoom in wordt geblazen. Deze sauna is prettig om de huid te reinigen en bij verkoudheid.

suana accessoires

Sauna benodigdheden

Wat zijn nou de sauna benodigdheden voor bij u thuis?

Het is goed om van tevoren op papier te zetten wat de sauna benodigdheden precies zijn en aan welke sauna accessoires u de voorkeur geeft, voor u aan de slag gaat.
Uit praktische overwegingen komt een sauna vaak in de badkamer. Zo heeft u alle sauna benodigdheden in één ruimte: zoals voldoende handdoeken, een douche en/of een bad. U kunt zo makkelijk douchen voor gebruik en direct na de sauna cabine afkoelen en afdrogen.
Let erop dat u al een natte stroomgroep heeft of laat deze door een elektricien aanleggen,in een badkamer is deze vaak al aanwezig.
Een ander belangrijk punt is ventilatie: de ruimte waar de sauna wordt geplaatst moet goed worden geventileerd met een sterk afzuigsysteem of open ramen.
Daarnaast, wat vaak over het hoofd wordt gezien, moet er voldoende ruimte zijn. Van alle sauna benodigdheden is deze het belangrijkste. Veel cabines zijn 2.20 meter hoog en moeten ongeveer 10 centimeter van de muur geplaatst worden voor onderhoud. Laat u goed informeren over de cabine die bij u in de kamer past.

Sauna accesoires

Welke sauna accessoires zijn noodzakelijk? Dat hangt af van het type sauna dat u plaatst. Bij een infrarood sauna is het belangrijk dat de lampen goed worden afgedekt om brandwonden te voorkomen. Ook moet u erop letten dat de lampen uw gehele lichaam kunnen bereiken, een krukje kan dan handig zijn. U kunt als u wilt een handdoek gebruiken, maar omdat bij een infrarood sauna minder wordt getranspireerd is dat niet altijd nodig.
Bij een Finse sauna zijn andere sauna accessoires nodig. Een ligbank is dan prettig. U kunt ook een hoofdsteun erbij aanschaffen zodat u comfortabel kunt liggen. Een grote dikke handdoek is gewenst, om het transpiratievocht goed op te vangen.
Een houten emmer en lepel zijn handig als u lekkere geuren in uw sauna wilt: u kunt dan water vermengt met speciale geurende oliën op de hete stenen gieten zodat de geuren worden verspreid.
Onmisbare sauna accessoires zijn een thermometer en een zandloper of klok, zodat u de temperatuur in de gaten kunt houden en niet te lang in de cabine zit.
Een stoombad vraagt weer andere sauna accessoires: zo is het prettig en hygiënisch om een waterslang in de cabine te hebben zodat u de zitting voor en na gebruik goed kunt afspoelen.

sauna artikelen

Wanneer u goed heeft nagedacht over het type, de ruimte én alle sauna benodigdheden kunt u aan de slag en binnenkort genieten van een heerlijke wellness badkamer in uw eigen huis.