Over de infraroodsauna doen veel verhalen de ronde. Naast feiten, helaas ook een hoop fabels. Om de zin van de onzin te onderscheiden, beantwoorden we hier enkele veel gestelde vragen, die vaak nog veel onduidelijkheid oproepen.

1. Is een infraroodsauna altijd gezond?

Dat is een feit. De warmte in een infraroodcabine dringt direct door in de huid. Het lichaam zal zichzelf proberen af te koelen door te transpireren. Dit reinigt je lichaam, aangezien alle afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Daarnaast neemt de bloedcirculatie toe, waardoor er ook in de spieren en gewrichten een betere doorbloeding plaatsvindt. Het is echter nooit wetenschappelijk bewezen dat ook gifstoffen als zware metalen uitgezweet worden en dat het lichaam dus ‘ontgift’ wordt.

infrarood sauna

2. Val je af in een infraroodsauna?

Het is waar dat je na een bezoek aan de sauna minder weegt. Om de lichaamstemperatuur in evenwicht te houden, moet het hart het bloed sneller rondpompen. Hierdoor verbrandt het lichaam meer calorieën. Het gewichtsverlies is echter voor het grootste deel toe te schrijven aan het vele transpireren. Dit vochtverlies dient weer aangevuld te worden door veel te drinken. Heb je na het saunabezoek voldoende gedronken? Dan zal je zien dat je ook weer op je oude gewicht zit van voor het saunabezoek. Je valt er uiteindelijk dus minimaal tot niet van af.

3. Is de infraroodsauna ook geschikt voor astmapatiënten?

Hierover doen tegenstrijdige verhalen de ronde. Hoewel vaak het tegenovergestelde beweerd wordt, kunnen mensen met astma of een lichte vorm van COPD wel degelijk baat hebben bij een bezoek aan de infraroodsauna. Door de warmte ontspannen de spieren, waar de ademhaling van verdiept. Dit geldt wel alleen voor de infraroodsauna of Finse sauna, waarin de luchtvochtigheid niet zo hoog is. Vooral de infraroodsauna produceert droge lucht van een lagere temperatuur, wat de kans op benauwdheid verkleint. Een stoomsauna met een hoge luchtvochtigheid kan juist averechts werken.

4. Verbetert een infraroodsauna het immuunsysteem?

Het lijkt erop dat regelmatig saunabezoek inderdaad het immuunsysteem verbetert. Verschillende onderzoeken zijn tot de conclusie gekomen dat saunabezoekers minder gauw een verkoudheid of griepje oppikken. Echter, de wetenschappelijke reden hiervoor is niet bekend. Theorieën zijn er wel. Zo zou de sauna een kunstmatige koorts opwekken, aangezien een sauna het lichaam tot 39 graden kan verwarmen. Koorts is een afweerreactie. Hiermee worden ziektekiemen aangevallen en vernietigd, door een stijging van het aantal bacteriën, virussen en witte bloedcellen. Door deze reactie zelf op te wekken met een sauna, zou het afweersysteem versterkt worden. Dit is echter niet wetenschappelijk vastgesteld. Wat ook zou kunnen: saunabezoekers vinden de sauna gewoon lekker en stappen dus ook met een goed gevoel de sauna weer uit. Dit maakt ze weerbaarder.

5. Werkt de infrarood sauna tegen stress?

Het is niet wetenschappelijk vastgesteld dat een infrarood sauna voor iedereen stress verlagend werkt. Wel kan een infraroodsauna – de één meer dan de ander – wel degelijk helpen om te ontspannen. Allereerst hoef je je in een sauna even met niets bezig te houden, wat op zich al ontspannend werkt. Daarnaast is de warmte van een sauna te vergelijken met die van een warm bad: de spieren ontspannen en dat kan een rustgevend effect hebben. Daarom kan een saunabezoek voor het slapen gaan de slaapkwaliteit verbeteren.