Soms vereisen veranderingen die je in de badkamer aanbrengt geen grote verbouwingen. Zo kun je je oude wastafel transformeren met gootsteenverf, en vandaag willen we je laten zien hoe je dat doet. Ben jij erg sceptisch om te proberen om je gootsteen te schilderen. Lees dan snel verder, want dat is nergens voor nodig!

Kun je een wastafel schilderen? Ja, dat kan! Hoewel veel mensen sceptisch zijn, is dat nergens voor nodig, want een vers geverfde wastafel geeft de badkamer direct een andere uitstraling. Er zijn eigenlijk twee opties beschikbaar voor gootsteenverf. Optie één wordt verkocht als een kit, waarbij deel A en deel B moeten worden gemengd en met een penseel worden geverfd. Optie twee is een spuitverf die al gemengd was. Wij kozen voor spuitverf. 

Dit heb je nodig:

  • speciale spuitverf voor badkuipen en tegels in wit
  • druppeldoeken
  • nat/droog schuurpapier (korrel 400)
  • bleekmiddel
  • sponzen
  • beschermbril
  • masker
Beschermbril profi
Beschermbril profi
KWB schuurband 60 x 400 mm
KWB schuurband 60 x 400 mm

Werkwijze:

Verwijder de kranen en zet de omgeving af zodat kinderen en huisdieren geen kans maken om je werk te verstoren.

Het gebruik van spuitverf binnenshuis is zeker een uitdaging. De voorbereiding moet echt goed zijn om al het andere in de badkamer te beschermen. Gebruik plastic zeil of doeken om alles rond de wastafel in de badkamer te bedekken. De kranen moeten dus ook verwijderd worden!

Reinigen van de gootsteen

Als jouw gootsteen schilfers of barsten heeft, moeten deze eerst worden opgevuld. Reinig daarna de gootsteen met een mengsel van bleekmiddel en water om eventuele schimmel te verwijderen. Indien nodig herhalen en goed naspoelen met water. Vervolgens nogmaals de gootsteen schoonmaken met een schuurspons en schuurmiddel volgens de aanwijzingen. Deze stap is om alle afzettingen van olie, zeep, vet en kalk te verwijderen.

Glorix bleek Original
Bleekmiddel

De volgende stap is om alle kit te verwijderen en die gebieden schoon te maken met een niet-olieachtig oplosmiddel zoals ontsmettingsalcohol. Nu ben je klaar om het opnieuw te schrobben met een schuursponsje. Deze stap is om een ​​poreus oppervlak te creëren voor een betere hechting. Schrob het hele oppervlak opnieuw en spoel af met water.

Het volgende is schuren. Schuur het gehele oppervlak met een nat/droog schuurpapier. Spoel daarna grondig met water. Laat het oppervlak na deze stap minimaal 90 minuten drogen voordat je gaat schilderen. Veeg de gootsteen vlak voor het schilderen schoon met een schone doek om eventueel stof te verwijderen.

Volgens de aanwijzingen moet je gootsteenverf alleen gebruiken in een goed geventileerde ruimte en dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Zorg er ook voor dat je hiervoor een masker en oogbescherming hebt. De dampen zijn verschrikkelijk… en dat is een understatement. Kies voor een masker van betere kwaliteit voor deze klus!

De verf gebruik je net als elke andere spuitverf. Schud het goed, houd het blik ongeveer 30 cm verwijderd van de gootsteen en spuit in een gestage heen en weer gaande beweging. Breng 2-3 lichte lagen aan en laat elke laag 15 minuten drogen. Het duurt 15 minuten voordat de gootsteenverf droog aanvoelt, maar het duurt 3 dagen om volledig uit te harden. Voordat je begint, moet je erop voorbereid zijn dat je een tijdje zonder gootsteen zit. Hoewel de dampen slecht zijn, is het een klus die je veel voldoening geeft als je hem hebt gedaan! De kleur is perfect, puur wit en je wastafel kan er weer lange tijd tegen!

Lees ook: Welke verf kies ik voor de badkamer?