Een badkamer op zolder: hoe pak je het aan?

Over een ruime zolder beschikken biedt je heel wat mogelijkheden. Een dergelijke optie is voor veel mensen ongetwijfeld de creatie van een badkamer op zolder. Dit kan als een complement voor een naburige slaapkamer zijn of gewoon een lekker ruime badkamer voor het hele gezin. Misschien heb je gasten op logement die je graag een eigen badkamer zou aanbieden en zo zijn er nog tal van redenen te bedenken. Wat de reden ook is dezelfde vraag zal altijd van toepassing zijn: hoe pak je dat nu eigenlijk aan?

zolder-met-badkamer

Foto: https://nl.pinterest.com/pin/444871269413268923/

badkamer-met-schuin-dak

Foto: https://nl.pinterest.com/pin/313774299018953909/

zolder-badkamer

Foto: https://nl.pinterest.com/pin/199284352235453781/

De voorbereiding

Alles in het leven staat of valt met de voorbereiding. Een badkamer op zolder is hier geen uitzondering op. Denk dus hel goed na over wat je aan functionaliteiten wilt hebben. Een douche, een bad, een sauna, een toilet en ga zo maar door. Wat er in de badkamer moet staan zal immers vanzelfsprekend een grote invloed hebben op de praktische uitwerking ervan.

De praktische kant

Zaken die zeker in orde moeten zijn voor je de badkamer kunt bouwen: leidingen, bedrading, isolatie en ventilatie. De stroom voor de verlichting moet immers ergens vandaan komen en ook water zonder leidingen is in de regel een nogal lastig proces. Vooral bij de leidingen zal heel wat werk bij komen kijken. Ook wanneer je beslist om een toilet te plaatsen zul je bijvoorbeeld een riool- en afvoerpijp nodig hebben. Niet alleen stromend water is belangrijk maar ook dat het water onder druk is. Het belangrijkste punt hier is dat het praktisch regelen van bedrading en leidingen wel wat verbouwingen met zich mee kan brengen. Vergeet overigens ook de ventilatie en de isolatie niet. Een grote stoomcabine is ten slotte niet wat een badkamer moet zijn.

De stahoogte

Veel zolders hebben een aflopende muur en rare hoeken. Controleer dus eerst overal de stahoogte en in welk deel van de zolder je eigenlijk vrij rond kunt lopen. Een minimumhoogte om vrijuit te kunnen staan aan de wastafel is toch op zijn minst 2 meter. Plan de delen van de badkamer waarbij je vrij moet kunnen staan dan ook onder de hoogste stahoogte.

Wat natuurlijk licht

Een zolder heeft in de regel niet al te veel binnenvallend licht. Een badkamer op zolder heeft dat echter wel nodig. Een dakkapel of een dakraam is dan een ideale oplossing. Laat jouw zolder het toe dan kan ook een lichtkoepel een leuk idee zijn. Deze brengt niet alleen licht binnen maar geeft ook een verruimend effect.

De lage wanden en hoeken

Op zolder moet je voornamelijk de ruimte die er is optimaal benutten. In het geval van lage wanden en hoeken betekent dat een beetje creativiteit aan de dag leggen. Mits je goed uit bad kan stappen kan je dit zonder problemen plaatsen onder een schuine wand. Ook een wasmachine of een droger kunnen hieronder en als je dat liever niet doet: maak er een opbergruimte van. De lage hoeken kunnen dan weer gebruikt worden om leidingen en bedradingen in weg te werken.

Begin er niet te snel aan

Te veel mensen krijgen het idee in hun hoofd dat ze een badkamer op zolder willen en beginnen er als een kip zonder kop aan. Beter is het om even de tijd te nemen en inspiratie op te doen in vakbladen en bij beurzen. Ga langs bij wat leveranciers en vraag voornamelijk raad. De tijd die je nu verliest door een kalme aanpak zal zich dubbel en dik terugbetalen tijdens de bouw en na de afwerking van jouw badkamer op zolder.

 

Bron uitgelichte afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/302374562460183133/