Eindelijk is het rond. U heeft de sleutels van de nieuw te betrekken woning en u stapt het volgende hoofdstuk van uw leven binnen. Maar nu begint het klussen na het verhuizen. Er is van alles te doen. Schilderwerk, stucwerk, behangen en natuurlijk moet ook de badkamer eens grondig onder handen genomen worden.

Als geld geen rol speelt maakt u een afspraak met het schildersbedrijf op de hoek van de straat of zoekt u online naar de juiste oplossing. Maar zelf klussen is heel wat goedkoper en het zelf schilderen van muren in de badkamer is goed te doen.

Niet elke verf is geschikt voor de badkamer.

De badkamer is wellicht de vochtigste ruimte in huis en dat vraagt extra aandacht. Normale muurverf is niet vochtregulerend en de kleur zal na verloop van tijd vervagen en de kans dat er schimmelvorming optreedt is erg groot.

Een goede badkamerverf kan tegen vocht en water, verliest zijn kleur niet en is goed te reinigen.

Bewerking

Voor het schilderen van de muren moeten deze bewerkt worden.

Zit er schimmel op het plafond of op de muur? Die moet grondig verwijderd worden.

Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een soda-oplossing in water en een stevige schrobbeurt. Nieuw gevormde schimmel is niet altijd makkelijk waarneembaar, dus een goede reinigingsbeurt is aan te raden, ook als u geen duidelijke schimmelplekken ziet.

Sommige muren nemen meer water op dan andere. Een badkamer heeft waterwerende muren nodig. Het is eenvoudig na te gaan hoe waterbestendig uw huidige muur is door er met een vochtige spons overheen te gaan. Hoe snel het vocht door de natte muren wordt opgenomen toont hoe vochtwerend uw muren zijn. Indien nodig kunt u een muurvoorstrijk gebruiken.

Mocht de spons op de natte muren kleur afgeven dan zit er een losse poederlaag op uw muur en moet u deze eerst bewerken met een fixeer die u in de verfwinkel kunt krijgen.

Om er voor te zorgen dat de verf goed hecht, is het raadzaam de muur te ontvetten. U kunt hiervoor een ammonia-oplossing gebruiken, maar er bestaat ook een veelvoud van producten die u in de verfwinkel kunt aanschaffen.

Gaten of scheuren moeten worden weggewerkt met muurvuller, zodat de te bewerken muur er weer strak en egaal uitziet.

Schilderen

Zorg er voor dat alle niet te verven delen zijn afgeplakt en de vloer afdoende wordt afgedekt tegen verfspetters. De hoeken en moeilijk te bereiken delen doet u met de kwast. Voor de grotere delen van de muren gebruikt u een vachtroller.

Conclusie

Met een goede voorbereiding en het juiste gereedschap is het opknappen van uw badkamer goed te doen en zult u nog jaren lang met plezier terugkijken op uw eigen werkzaamheden.

Tips

Laat afdektape niet te lang zitten alvorens u deze verwijdert. De kans op verfbeschadiging is groter als u de afdektape weghaalt wanneer de verf droog is.

Behandel voegen en kieren met schimmelwerende siliconenkit.

Zorg voor een goede ventilatie in uw badkamer. Daar hebben schimmels een hekel aan.
Tegels in een badkamer stralen, maar kunnen niet zo makkelijk vervangen worden. Het schilderen van een badkamermuur biedt dus een prima alternatief. Tegenwoordig kunnen ook tegels geschilderd worden. Een andere strakke en waterdichte oplossing met een klassieke uitstraling is het schilderen van muren met beton-cire.