De sauna is al geruime tijd populair in Nederland. Sinds lange tijd zijn er vele ‘wellness plekken’ waar je heerlijk in de sauna kunt ontspannen en steeds meer mensen ontdekken ook de voordelen van een sauna thuis. Tegenhanger hiervan is een koud water bad. Dat wordt vaak in combinatie met een sauna gedaan, maar wist je ook dat een koud water bad op zich enorm gezond voor je is? Lees snel verder om te weten waarom!

De laatste tijd is ‘koud water dippen’ populairder dan ooit. Waar dit vroeger vooral gedaan werd in combinatie met de sauna: het is fijn om na een warme sauna af te koelen en die twee af te wisselen, gaan nu steeds meer mensen in het koude water zitten zonder de combinatie van de sauna. Niet in de laatste plaats door Wim ‘the Iceman’ Hof. Iets wat wij trouwens alleen maar kunnen aanmoedigen, omdat het op veel manieren gezond voor je is.

Goed voor je immuunsysteem

Als eerste is het geregeld nemen van een koud bad erg goed voor je immuunsysteem. Volgens een recent onderzoek onder 3000 personen, die gedurende een langere periode het douchen afsloten met 1,5 minuut koud water, werd 29% van deze groep minder vaak ziek. 

Ga je het koude water geregeld op zoeken, dan zal je lijf naar verloop van tijd zogenaamd ‘bruin vet’ gaan aanmaken. Dit bruine vet heeft elk kind en geeft hen een sterk immuunsysteem en beter resistent tegen de kou. Let op, dit is dus wel een voordeel dat pas na vele jaren merkbaar wordt.

Iets wat direct merkbaar is, is het feit dat zo gauw jij in koud water gaat zitten alles in je lijf ‘aan springt.’ Je lijf constateert namelijk een alarmerende situatie en gaat zich hier tegen wapenen en veel spieren spannen zich aan. Ook de spieren die we niet veel gebruiken, worden hierdoor geactiveerd. Je bloeddruk verhoogt omdat er meer bloed naar je spieren moet gaan. Met dat bloed komen ook andere stoffen op veel meer plekken in je lijf aan. Denk daarbij aan glucose, vitamines en mineralen, vetzuren, etc.

Beter herstel van het lijf

Veel sporters hebben al lang ontdekt hoe goed het koude water voor je lijf is na het sporten. Het lichaam herstelt dan namelijk veel sneller. Resultaat hiervan is dat we de kou ook steeds vaker gebruikt zien worden na bijvoorbeeld een operatie. Dan hebben we het niet over een koud water bad, maar speciale ‘bags’ waar je bijvoorbeeld een been in doet en die dat been dan koud maakt. Ondertussen is wetenschappelijk bewezen dat het lichaam veel sneller herstelt hierdoor!

Uiteraard kun je een koude douche of bad ook gewoon gebruiken om af te koelen. Heb je bijvoorbeeld intensief gesport, dan is je lijf een snelkookpan die behoorlijk overhit kan zijn. Een koude douche of een koud bad, is dan ideaal om dat lijf snel af te koelen.

Probeer eens een koud water bad

Van jongs af aan leren we al dat als je een bult of andere zwelling hebt, je daar het beste ijs tegen aan kunt houden: dan zal de zwelling afnemen. Daarnaast wordt de pijn minder. Dat komt omdat de signalen van pijn er door de kou langer over doen om bij de hersenen te komen. Niet gek dus dat een koud bad steeds vaker wordt gebruikt als pijnbestrijder en dat veel mensen hier baat bij hebben.

Opbouwen

Klinkt al het bovenstaande interessant, maar ben je wat terughoudend met die koude? Geen nood, je hoeft echt niet meteen 10 minuten in een ijsbad te gaan zitten. Je kunt dit namelijk langzaam opbouwen. Je hoeft dan ook niet uit het niets onder de koude douche te stappen, maar sluit de douchbeurt af met een momentje kou. Dit kun je geliedelijk doen, maar zorg wel dat op het eind het water ijskoud is, lauw water heeft geen effect.

Het allerbelangrijkste bij een koude douche of koud water bad is de ademhaling. Die kan gaan haperen en dus is het belangrijk dat je je daar op focust. Vooral het uitademen dient gecontroleerd te gebeuren. Zorg dat je rustig blijft ademhalen en focus daarbij op je buik.

Als je net begint zul je nog niet zo lang onder het koude water kunnen blijven staan. Net als met elke andere sport echter, kun je dit trainen en opbouwen. Begin met een halve minuut en kijk hoe snel je dit kunt verlengen. Probeer het koud afdouchen eens een flinke periode. Ga bijvoorbeeld een maand lang elke keer koud afdouchen. Na zo’n langere periode kun je beter het effect merken en wie weet is het iets dat je voor de rest van je leven zal blijven doen.