De samenleving focust steeds meer op duurzaamheid. Terecht, want duurzaamheid heeft ontelbaar veel voordelen. Het bespaart kosten, creëert een prettige (werk)omgeving én zorgt ervoor dat de maatschappij klaar is voor de toekomst. Ook in jouw woning verdient duurzaamheid daarom de nodige aandacht. De badkamer is in dat geval de perfecte ruimte om mee te beginnen, omdat daar vaak het meeste water in huis wordt verbruikt.

Een duurzame basis
Duurzaamheid in de badkamer begint bij het juiste design en materiaal. Glazen douchecabines zijn bijvoorbeeld beter te recyclen en daarom duurzamer dan cabines van acryl of vinyl. Ook producten van keramiek zijn een goede keuze. Keramische wastafels gaan bijvoorbeeld heel lang mee, zonder dat daar veel onderhoud bij komt kijken.

Niet alleen het materiaal, maar ook ventilatie van jouw badkamer is van belang. Je verbruikt in de badkamer natuurlijk erg veel water, waardoor goede ventilatie noodzakelijk is. De juiste materialen in combinatie met geschikte ventilatie voorkomt schimmel, waardoor jij veel langer plezier hebt van je badkamer.

Het juiste sanitair
Ook bepaald sanitair draagt veel bij aan de duurzaamheid van jouw badkamer. Een waterbesparende douchekop is daarom een goede aanwinst. Met de GROHE EcoJoy douchekop bespaar jij bijvoorbeeld tot wel 60% aan water per douchebeurt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee!

Een warmtewisselaar is ook een prima aanschaf als jij de duurzaamheid van je badkamer wilt vergroten. Een warmtewisselaar brengt warmte van vloeistof of gas over naar een ander apparaat. Op die manier bespaar je dus een hoop op je energiekosten.

Een andere mindset
Een goede basis is natuurlijk de beste optie als jij de badkamer wilt verduurzamen, maar soms laat je budget dat niet toe. In dat geval zou je eens goed een blik op jouw eigen gedrag in de badkamer kunnen werpen. Een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten kost bijvoorbeeld maar liefst 55 liter water. Als jij graag duurzamer wilt leven, kun je dus proberen je douchebeurt te verkorten.

Niet alleen een kortere douchebeurt, maar ook douchen met een lagere temperatuur is ontzettend duurzaam. Door dagelijks een paar graden kouder te douchen, bespaar je namelijk een hoop energie. Ons advies? Duurzaamheid is hot, dus neem af en toe een koude douche!