Je staat er natuurlijk niet elke dag bij stil, maar de juiste elektra in de badkamer is van levensbelang! De combinatie van vochtige ruimtes en ons lichaam als ideale stroomgeleider kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk daarom niet te licht over de aansluitingen in de badkamer en volg de wettelijke richtlijnen die daarvoor gelden. Elektrobode.nl vindt jouw veiligheid belangrijk en heeft daarom een paar aandachtspuntjes op een rijtje gezet.

Verschillende zones

Op het gebied van elektra wordt de badkamer ingedeeld in verschillende zones op basis van de hoeveelheid vocht in de directe nabijheid. Schakelaars en wandcontactdozen mogen bijvoorbeeld niet geplaatst worden binnen een zogenaamde zone van de douche of het bad. Een wandcontactdoos moet altijd minimaal 25cm van het vloeroppervlak geplaatst worden en 60cm vanaf de natte zone, dus de douche, badkuip of wastafel. In de zones waar wandcontactdozen zijn toegestaan, moeten ze wel voorzien zijn van randaarde en een vereffeningsleiding.

Stopcontacten

Om rustig je haar te kunnen föhnen of stijlen en je te kunnen scheren is een stopcontact in de badkamer noodzakelijk. Tegenwoordig heeft ook bijna iedereen een elektrische tandenborstel waarvoor elektra nodig is. Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat dat de stroom automatisch uitgeschakeld wordt in het geval van kortsluiting. Als je geen aardlekschakelaar hebt, wat vaak het geval is in oudere huizen, dan is het niet aan te raden om een stopcontact in de badkamer aan te sluiten. Als je wel een aardlekschakelaar hebt, kun je een stopcontact plaatsen.

Check vooraf of de groep, waar je het stopcontact wilt plaatsen, de nodige capaciteit heeft en schakel altijd de stroom voordat je begint met klussen. Bepaal een veilige plek voor je aansluiting zoals in een badkamerkaste of badkamerspiegel.

De zones die gehanteerd worden voor de elektra, kun je ook aanhouding voor het aansluiten van verlichting. Op de verpakking van de verlichting wordt een bepaalde IP bescherming code aangegeven, zo weet je zeker of de verlichting geschikt is voor de zone waar je die wilt plaatsen.

Elektrobode.nl heeft een groot assortiment elektra aansluitingen die voldoen aan de wettelijke eisen voor badkamer elektra. Daarbij krijg je ook de juiste handleiding om de elektra veilig aan te kunnen sluiten.