Veel mensen dromen van een eigen sauna thuis. Even heerlijk ontspannen na een lange dag werken of lekker in het weekend. De kosten van een sauna zijn daarbij een belangrijk punt. In deze blog krijg je tips over de kosten van een sauna om aan te schaffen, de onderhoudskosten en vooral ook de elektriciteitskosten.

Soorten sauna’s

Als je kijkt naar de verschillende soorten sauna’s dan kun je als eerste onderscheid maken tussen sauna’s als kant en klaar pakket om zelf te bouwen en wat grotere of op maat gemaakte sauna’s, waarvoor je waarschijnlijk ook een aannemer voor in de arm zult nemen. Het type sauna kan ook verschillen. De traditionele sauna (convectiesauna) heeft bijvoorbeeld banken op verschillende hoogten en wordt verwarmd met een oven. Dit kan zowel met houtkolen als met elektriciteit. Er zijn ook infrarood sauna’s. Verhitting gebeurt hier met infraroodstraling. Een derde type is het stoombad. Bij een stoombad is de luchtvochtigheid hoog met een relatief lage temperatuur. De aanschafkosten van een eenvoudige traditionele sauna, incl. materialen en montage, liggen vaak onder de duizend euro. Luxere modellen kosten tot wel enkele duizenden euro’s.

Energiekosten van een sauna

Naast de aanschafkosten zijn de energiekosten van een sauna een kostenpost. De kosten hangen samen met de afmetingen en de kachelcapaciteit, maar een gemiddelde sauna die aansluit op het gewone elektriciteitsnetwerk (230 volt) kost nog geen euro aan energiekosten per uur. Grotere sauna’s die een krachtstroomaansluiting nodig hebben brengen de kosten niet veel hoger dan één tot anderhalve euro per uur. De kosten voor een traditionele sauna en infrarood sauna ontlopen elkaar niet veel bij de kleinere modellen. Bij grotere sauna’s worden de energiekosten van een sauna die verhit wordt met een oven relatief hoger.

Waar plaats je de sauna?

Let op dat je de sauna aansluit op een stroomgroep die bestand is tegen hitte, water en stoom (natte stroomgroep). Dit om kortsluiting te voorkomen. Vaak is een dergelijke stroomgroep in de badkamer al aanwezig, maar je kunt er ook een aanleggen waar je de sauna gaat plaatsen. Er wordt vaak gekozen voor de badkamer of tuin, maar ergens anders is dus prima mogelijk. Mocht je nadat je uit de sauna komt graag in een koud bad gaan liggen of even onder de douche willen staan, dan is het handig daar met de locatie rekening mee te houden.

Onderhoud thuis sauna

Een sauna krijgt veel te verduren door de temperatuurschommelingen en al het vocht. Toch heeft een sauna over het algemeen weinig onderhoud nodig. Zorg ervoor dat je het hout af en toe afneemt met een vochtige doek. Schoonmaakmiddelen kunnen vlekken maken op het hout. De banken kun je af en toe bijschuren en bewerken met een beschermende olie. Vervang ook om de één a twee jaar de stenen van de saunakachel. Kalk, vuil en veroudering zorgen er namelijk voor dat de stenen niet meer goed direct het opgegoten water kunnen verdampen. Een andere tip is om het houten saunakuipje bij elk bezoek aan de sauna te voorzien van vers water. Verder is het raadzaam een emmer te gebruiken met een kunststof binnenkant om schimmelvorming te voorkomen. Onderhoud thuis sauna’s dus goed om de levensduur te verlengen en te zorgen voor een goede hygiëne.