Wil jij jouw huis gaan isoleren, maar wil je meer informatie over welke isolatieplaten er zijn, welke platen het meest geschikt zijn voor jouw project en hoe je steenwol platen plaatst? In dit artikel leggen wij je in het kort meer uit over twee verschillende isolatieplaten. Ook lees je hier welke platen geschikt zijn voor bepaalde types isolatie en hoe je deze plaatst.

Steenwol platen

Eerst zullen wij je meer uitleggen over steenwol platen. Steenwol platen zijn gemaakt van een minerale steenwol. Deze zijn het meest geschikt voor het isoleren van schuine en platte daken, voorzet- en scheidingswanden, vloeren en spouwmuren. Steenwol platen kunnen ook prima worden gebruikt voor geluidsisolatie. Het voordeel van steenwol platen is dat ze een hoge isolatiewaarde hebben en dat het materiaal niet zwaar is. Bovendien zijn ze brandwerend.

Hoe plaats je steenwol platen?

Zoals we eerder al schreven zijn steenwol platen niet zwaar. Hierdoor zijn ze makkelijk te verwerken. Een voordeel is ook dat je ze makkelijk op de gewenste maat kunt snijden met een isolatiemes. Snijd de platen op maat voordat je ze plaatst en vul na het plaatsen de naden en kieren met de overgebleven restjes van de steenwol platen. Deze restjes blijven makkelijk op hun plek zitten. Zo zorg je ervoor dat de isolatie volledig is en er geen warmte verloren gaat. Bij het plaatsen van steenwol platen heb je folies nodig. Gebruik aan de binnenkant een dampremmende folie die voorkomt dat er vocht door je isolatie heen gaat. Gebruik aan de buitenkant een damp open folie of klimaatfolie. De damp open folie gebruik je als je een dak of een buitenmuur isoleert. De klimaatfolie gebruik je als je bijvoorbeeld een binnenwand isoleert.

Waar dien je nog meer rekening mee te houden?

Ten slotte adviseren wij je dringend om tijdens het isoleren handschoenen, een mondmasker en een veiligheidsbril te dragen. De vezels van de steenwol kunnen de huid, luchtwegen en ogen irriteren.

Xps platen

Xps platen zijn een soort hele dikke en harde piepschuim platen die een grote cel dichtheid hebben en daardoor heel vochtafstotend zijn. Xps staat voor geëxtrudeerd polystyreen en is onder andere geschikt voor het isoleren van badkamers, kelders, zwembaden en andere ruimtes waar het heel vochtig kan worden. Een voordeel van xps is dat het zeer veel druk aan kan en daardoor heel geschikt is voor zwaar belaste vloeren en platte daken. Een nadeel is dat xps brandbaar is, net zoals bijvoorbeeld hout. Er zijn verschillende xps platen verkrijgbaar, waaronder platen met een kant die al is klaar gemaakt om tegenaan te stucen. Dit is vooral handig als je een muur wilt isoleren.

Welke platen heb jij nodig?

Zoals je ziet zijn zowel steenwol platen als xps platen geschikt voor vele doeleinden. Bedenk goed wat jouw wensen zijn. Wil je een vochtige ruimte zoals een badkamer isoleren? Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor xps platen. Wil je juist een ruimte voorzien van geluidsisolatie? Dan kun je beter gaan voor steenwol platen.