Als het gaat om het isoleren van badkamers, kan het een lastige opgave blijken te zijn. Badkamers zijn onderhevig aan een hoge hoeveelheid vocht op alle oppervlakken. Dit zorgt voor problemen voor de huiseigenaar, vooral als de badkamer slecht is ontworpen. Onbehandelde vochtproblemen kunnen verschillende problemen veroorzaken voor de huiseigenaar. Schimmel kan zich rond oppervlakken beginnen te vormen, doorweekte vloeren en muren van de badkamer kunnen beginnen te eroderen en er beginnen verkleuring vlekken op de badkamer oppervlakken te verschijnen. Daarom blijft isolatie ondanks de moeilijkheidsgraad een belangrijke stap voor de huiseigenaar. Helaas weten de meeste huiseigenaren niet waar ze moeten beginnen. Waar plaats ik het isolatiemateriaal? Welke materialen moet ik gebruiken?

Waar te isoleren?

Er zijn een paar signalen die aangeven dat de badkamer een vochtregulerend probleem heeft. Er kan water op het aanrecht staan, er kunnen verkleuringen of bubbels op muren en vloeren verschijnen, gipsplaat kan zacht worden door wateropname. In een dergelijk geval moeten de binnenmuren worden geïsoleerd om de badkamer oppervlakken te beschermen. Isolatie van warmwaterleidingen wordt ook sterk aangemoedigd om energie te besparen en warmteverlies te minimaliseren. Het is belangrijk om te zoeken naar lacunes als die er zijn, omdat deze het hele ontwerp in gevaar kunnen brengen.

Gebruikte materialen

Binnenmuren kunnen het beste gevuld worden met Polyisocyanuraat (PIR) of Polystyreen (EPS) of xps platen. De isolatieplaten worden in de binnenmuren van de badkamer geplaatst en overtollig materiaal kan worden hergebruikt om gaten op te vullen. Het is ook mogelijk om polyurethaanschuim te gebruiken om gaten te dichten, omdat het kan uitzetten en krimpen zodat het zich goed aan kan passen aan de opening. Het is belangrijk om de isolatieplaten te koppelen met een dampdiffusie vertrager, die fungeert als een barrière die de snelheid waarmee damp door het materiaal gaat, vermindert.

Als een isolatiemateriaal effectief is tegen vocht, dan is het ook effectief tegen hitte. Voor de beste isolatie is het echter het beste om polyethyleenschuim (PE) te gebruiken, omdat het materiaal met gesloten cellen effectief is in het vasthouden van warmte.

Isolerende muren

De eerste stap is ervoor te zorgen dat de muren waarin je installeert droog zijn door eerst een luchtontvochtiger te gebruiken. Als er water doorheen sijpelt, betekent dit dat de structurele integriteit van de muur in gevaar komt. Zodra de muren droog en schoon zijn, bevestig je de isolatieplaten of de steenwol platen aan de binnenkant en snijd je eventueel uitgangsmateriaal weg. Gebruik aanvullende materiaal om de gaten en holtes in het interieur op te vullen. Neem de dampdiffusie en bevestig deze bovenop de isolatieplaten. Dit zorgt ervoor dat vocht uit de lucht er niet doorheen kan sijpelen.

Leidingen isoleren

Reinig de leidingen en zorg ervoor dat ze droog blijven voor installatie. Bedek de hele buis met het isolatiemateriaal en plak de uiteinden van de buis zo nodig vast. Sommigen gebruiken liever een laag wol, glasvezel en folie om de leidingen te bedekken. Dit alles kan effectief werken zolang de warmte-inhoud in de leiding blijft en niet verloren gaat onderweg naar de daadwerkelijke warmtebron zoals een radiator of vloerverwarming.