Het belang van een checklist badkamer verbouwen

De badkamer slopen en plaatsen van nieuw materiaal vereist een doordacht stappenplan. Als er iets is wat je niet wilt, is het namelijk dat je fouten maakt en daarmee lekkages, storingen of andere problemen veroorzaakt. De badkamer zelf installeren vereist dan ook een goed doordacht stappenplan om badkamer te verbouwen. Wanneer je onderstaande checklist badkamer verbouwen gebruikt, is de oude badkamer slopen en plaatsen van nieuwe badkamermeubels iets dat je planmatig aanpakt. En waarbij je geen essentiële zaken vergeet.

1. Het weghalen van de oude badkamer

De eerste stap in een stappenplan om badkamer te verbouwen, is het weghalen van de oude badkamer, tegels en/of badkamermeubels. Dit is vaak niet de meest ingewikkelde klus, maar wel een project dat je het beste voorzichtig kunt aanpakken. Dus zonder waterleidingen en elektra te slopen of beschadigen. Het is aan te raden om het afvalmateriaal meteen naar de stort te brengen. Zo houd je de ruimte vrij om straks weer te kunnen verbouwen.

badkamer slopen en plaatsen

2. Eventueel het leidingwerk verplaatsen

Bij een badkamer zelf installeren is het van belang om eerst het leidingwerk te verplaatsen. Als je het leidingwerk kunt laten zitten is dat natuurlijk mooi, maar dit kan lang niet altijd, bijvoorbeeld omdat je een andere indeling wilt of twee ruimtes samenvoegt tot één grote badkamer. Zorg dat je een goede plattegrond hebt gemaakt met daarop de juiste afmetingen en plekken voor het toilet, de douchecabine of het bad, de badkamermeubels, wastafel, leidingwerk en elektra.

3. Plaats de nieuwe muren

De volgende stap in het badkamer slopen en plaatsen, is de muren plaatsen. Dat kunnen waterbestendige gipsplaten zijn, maar ook strak stucwerk eventueel gevolgd door een laag tegels. Zorg hierbij dat je plekken waar badkamermeubels komen te hangen of een zware spiegel, extra verstevigt.

4. De vloer leggen

De volgende stap in onze checklist badkamer verbouwen is het maken van een nieuwe vloer, uiteraard met afvoerputje. Zorg ervoor dat de vloer waterpas is en natuurlijk waterdicht.

badkamer zelf installeren

5. Het tegelwerk en het sanitair plaatsen

Vervolgens is het tijd voor het betegelen. Let ook hier op dat je waterpas en systematisch te werk gaat. Online zijn prima adviezen te vinden om zelf de badkamer te betegelen. Vervolgens moet je het sanitair van de badkamer zelf installeren. Pas daarna is het tijd om de vloer te betegelen.

6. Badkamermeubels, spiegels en lampen

De laatste werkzaamheden bestaan uit het inbouwen van de badkamermeubels en de spiegels. Als die eenmaal op hun plek staan, is het tijd voor de finishing touch: een paar mooie lampen plaatsen en natuurlijk het vullen van de badkamerkastjes met handdoeken, washandjes en verzorgingsmiddelen.