Even een badkamertje verbouwen: leuk plan, maar je verkijkt je soms op alle andere werkzaamheden die aan zo’n karwei kleven. Dat zijn vaak klussen op zich. Het is daarom raadzaam van tevoren in kaart te brengen wat je nodig hebt, hoeveel uren erin gaan zitten, en wat de bijkomende klussen zijn zoals het duurzaam afvoeren van het afval. 

Container of aanhangwagen

Een hele tegelwand eruit jekkeren geeft behalve veel stof (houd de badkamerdeur gesloten en zet een raampje open) ook veel puin. Dit draag je in emmers, lopend over stuclopers, naar buiten. Je kunt het in een gehuurde afvalcontainer storten, of een aanhanger huren waarmee je het naar een recyclecentrum brengt. Je kunt wel van die grote blauwe puinzakken gebruiken, maar dat betekent nog meer plastic. Bovendien maak je ze snel te zwaar. Draag dat maar eens de trap af. In andere landen is het gebruikelijk om gaten en kuilen in B-wegen op te vullen met verbouwingspuin. 

Gebruik niet je eigen (personen)auto

Een ding doe je niet, en dat is al die troep met je eigen auto vervoeren. Veel personenauto’s zijn hier niet op gebouwd. Het begrip auto verzekeren is niet uitgevonden om je trouwe vierwieler tot het uiterste te drijven. De assen en schokbrekers krijgen het zwaar te verduren en je remweg wordt langer. De meeste autoverzekeringen dekken überhaupt geen schade die je zelf aan je eigen voertuig veroorzaakt, dus ook daarom gebruik je je auto hooguit voor de aanhanger die je eraan bevestigt. 

Denk aan de kringloopwinkel

Spulletjes die nog bruikbaar zijn, zet je op zolder tussen alle andere zaken die nog uitgezocht moet worden, waarna je alles in één rit kunt afvoeren richting kringloopwinkel. Wie weet maak je daar een rondje en tref je er weer leuke accessoires aan. Je bent de eerste niet die op deze duurzame manier met consumptieartikelen omgaat: jouw oude spiegel of prullenbakje een tweede leven gunnen en je badkamer inrichten met spullen die anderen van de hand hebben gedaan. Lang leve de milieuvriendelijke cirkel van de steeds hipper wordende kringloopsector!

Repair-café

Zoek in de lokale krant of op de website van je stad of dorp naar de term repair-café en je ziet dat er regelmatig avonden zijn, bijvoorbeeld in buurthuizen, waar kapotte apparaten en machines opgelapt worden. Van verlichting tot krultang en van föhn tot scheerapparaat. Deze initiatieven dragen bij aan het beperken van de weggooimaatschappij. Misschien wordt het repair-café wel de volgende hippe hotspot, na de kringloopwinkel. 

Rest van het afval

Ook al ben je druk met de verbouwing, vergeet niet al het afval te scheiden. We zien op plekken waar verbouwd wordt nog te vaak containers staan waar niet alleen puin, maar ook plastic, piepschuim, verfblikken, karton, enzovoorts in liggen. Wees wijs met afval en stop er iets meer tijd in.