De badkamer is de plek in huis waar je iets kunt doen met groen. Planten brengen sfeer, maar kunnen ook rust geven aan een ruimte. Daarnaast is het zo dat planten de lucht kunnen zuiveren. En toch is een groene badkamer pas iets van de laatste tijd, hiervoor stonden we niet zo stil bij planten voor in de badkamer. Gek eigenlijk want in elke badkamer kun je wel planten kwijt, zelfs al heb je een kleine ruimte met alleen een douche. Je kunt badkamerplanten namelijk ophangen, neerzetten in grote of kleine potten of zelfs als wandschilderij gebruiken.

planten in de badkamer

Speciale planten vereist voor in de badkamer

De badkamer is wel de plek waar je heel goed na moet denken hoe en welke planten je kunt gebruiken. Planten voor in de badkamer zijn namelijk een categorie op zich. De badkamer is niet het meest makkelijke milieu om planten te houden. Veel badkamers zijn namelijk erg donker en geregeld erg vochtig. En dat terwijl de temperatuur er ook behoorlijk kan schommelen. Van tropisch warm en vochtig tot koel en droog. Met andere woorden planten voor in de badkamer moeten zorgvuldig gekozen.

Je moet dus kiezen voor planten die dit goed aan kunnen. Neem je de verkeerde planten, dan zijn ze zo dood. Ga je voor de juiste planten voor in de badkamer, dan zul je er naast veel plezier ook weinig onderhoud aan hebben. Juist omdat deze ruimte vaak warm en vochtig is. Je moet dan ook kiezen voor tropische planten die in een schaduwrijke omgeving thuishoren. Het tuincentrum of de bloemist kan je hier advies over geven.

Je kunt er voor kiezen planten op te hangen voor het raam in dat geval heb je geen gordijn meer nodig. Maar je kunt er ook een enkele plant op een plankje, de rand van het bad of op de wastafel neer te zetten. Wil je echter een groene oase maken van je badkamer kies er dan voor om meerdere planten bij elkaar te zetten of een hele grote plant. Denk bij dat laatste aan bijvoorbeeld bamboe of een mooie grote palm.

Soorten planten voor in de badkamer

Heel mooi en stijlvol zijn bijvoorbeeld ook orchideeën, zeker met de lange bloeitijd die deze planten hebben kun je veel sfeer toevoegen aan een ruimte. Ga dan ook voor een orchidee die qua kleur je badkamer afmaakt en pas hierop ook de pot aan. Dat laatste geldt natuurlijk voor alle planten in de badkamer!

hangplanten in de badkamer

Sereen zijn bijvoorbeeld varens, sierasperges, parapluplanten of andere gras-achtige planten. Combineer hierbij verschillende groentinten voor rust en denk hierbij ook aan bijvoorbeeld een grote pot of bak waar ze bij elkaar staan of juist een combinatie van een oneven aantal dezelfde potten bij elkaar. Groen combineren met bijvoorbeeld houten of bamboe bakken of potten staat heel stijlvol en straalt meteen rust uit.

Als je de juiste combinatie planten bij elkaar gezet hebt hoef je weinig tijd te besteden aan de verzorging. Vocht krijgen ze vaak al voldoende mits je geregeld gebruik maakt van douche of bad. Dat betekent ook dat je ze slechts af en toe wat voeding moet geven om ze verder gezond te houden. Feit is dat je met planten voor in de badkamer een sfeer creëert die je anders niet voor mogelijk hield, het maakt als het ware de kamer af!

badkamer planten

Foto 1: https://www.pinterest.com/pin/441141725977858920/

Foto 2: https://www.pinterest.com/pin/325666616783858711/

Foto 3: https://www.pinterest.com/pin/405324035193249459/